Met stadsdichter Anna Wiersma als voorlezer, laafden de deelnemers zich aan een culinair dictee. Foto: PR
Met stadsdichter Anna Wiersma als voorlezer, laafden de deelnemers zich aan een culinair dictee. Foto: PR

Pittig dictee voor vergeten kinderen

Algemeen

Zutphen - Afgelopen donderdag, 19 november, mochten de deelnemers aan het Groot Zutphens Dictee zich laven aan Zwitserse gruyèrekaas, Noordoost-Franse quiche en een verrukkelijke Nieuw-Zeelandse sauvignon. Aan de woorden althans. Dit jaar was het thema 'Culinair' en dat maakte de zinnen extra pittig. Op initiatief van de Lions Club Zutphen-Kattenhaven en met stadsdichter Anna Wiersma als voorlezer, werd het een gezellige en leerzame avond.

Wat te denken van bouillabaisseschuim en een cappuccinootje, nooddruftige eenkamerbewoners en Bourgondiërs, of exquise hors-d'oeuvres en sint-jakobsmosselen. Daarnaast waren er natuurlijk de spreekwoordelijke instinkers: jamieoliveriaanse – zonder spaties, koppeltekens of hoofdletters – en het woord 'twee-Michelinsterrenrestaurant' dat weer wel een streepje en een hoofdletter krijg. Zo leerde de groep aan het einde van de avond nog een aantal exotische schrijflessen. Bijvoorbeeld dat een lucullus een lekkerbek is - vernoemd naar een Romeinse veldheer die wel van een drankje en een hapje hield - en dat een T-shirt geen t-shirt kan heten vanwege de vorm van het shirt: 'T'. Een foutloos dictee lukte niemand. De absolute winnaar was Bert Jansen uit Bussum met maar zes fouten. De regionale winnaar was Marry Potjes uit Baak met zeventien fouten, gevolgd door Jan Riefel met achttien fouten en Netty Groeneveld werd derde met twintig fouten. Gemiddeld werden er 32,6 fouten gemaakt.

Het was allemaal voor een goed doel: stichting Het Vergeten Kind. Hiervoor werd door sponsoring en de entreegelden van de 31 deelnemers ruim 400 euro opgehaald. Ben Kosse, een van de initiatiefnemers en presentator van de avond: "In 2017 bestaat de Lions Club International 100 jaar en in aanloop daarnaartoe heeft de Nederlandse afdeling Het Vergeten Kind te ondersteunen. Deze stichting zet zich in voor kinderen die mishandeld of verwaarloosd zijn en daarom niet meer thuis wonen. Het Vergeten Kind realiseert voor hen veilige speelplekken en speelplaatsen en wil hen daarmee een betere toekomst geven. We zijn blij met het mooie bedrag dat wij hen nu kunnen geven."
Volgend jaar zal de Lions Club Zutphen-Kattenhaven vaker evenementen organiseren voor Het Vergeten Kind, maar ook nog voor regionale goede doelen. Zo zal volgend jaar tijdens 'Zutphen onder de hamer', een veiling plaatsvinden van Zutphense memorabilia ten bate van het Cello-festival.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant