Een deel van de afbeelding die de cover van De Gouden Jaren siert.
Een deel van de afbeelding die de cover van De Gouden Jaren siert.

Zutphense schrijfster Annegreet van Bergen in de race voor NS Publieksprijs

ZUTPHEN - Het boek De Gouden Jaren van de Zutphense schrijfster Annegreet van Bergen is genomineerd voor de NS Publieksprijs. Dat maakte Matthijs van Nieuwskerk woensdagavond 21 oktober bekend in het programma De Wereld Draait Door. Behalve Van Bergen zijn ook Adriaan van Dis uit Eefde met Ik kom terug, Griet Op de Beeck met Kom hier dat ik u kus, Joris Luyendijk met Dit kan niet waar zijn, Ester Verhoef met Lieve mama en Alexander Münninghoff met De Stamhouder genomineerd. De stemperiode loopt van 21 oktober t/m 18 november 2015. Het winnende boek wordt op woensdagavond 18 november 2015 bekendgemaakt.

In De Gouden Jaren beschrijft Van Bergen aan de hand van feiten en cijfers en eigen en andermans herinneringen hoe de welvaart in ons land na de Tweede Wereldoorlog is toegenomen. Van Bergen kreeg tal van lovende recensies en het boek staat al ruim een jaar in de top 20 van best verkochte boeken in Nederland. Dit alles resulteerde niet alleen in de nominatie voor de NS Publieksprijs, het boek van de Zutphense schrijfster is ook genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2015. Zondag 25 oktober wordt bekend of ze die prijs wint.

NS Publiekprijs
De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek, gekozen door het publiek. Het winnende boek mag zich Boek van het Jaar noemen. 
Een comité van boekverkopers en bibliothecarissen kiest uit een groslijst van de meest populaire boeken van het afgelopen jaar zes boeken: de zes nominaties. Je kunt stemmen op een van deze zes boeken of je stem uitbrengen op een boek naar vrije keuze. Voorwaarde voor een boek naar vrije keuze is dat het boek oorspronkelijk Nederlandstalig dient te zijn, niet eerder genomineerd is geweest en in het genre fictie of factie (een verhalend boek met een groot non-fictie karakter) valt.
De NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek wordt toegekend aan de titel die bij het publiek op de eerste plaats is geëindigd mits de titel ook voorkomt in de einduitslag van de Kernjury.
De auteur van het winnende boek ontvangt een geldprijs van € 7.500,-, een sculptuur van Jeroen Henneman en een jaar lang gratis reizen met de NS-Business Card. Het boek ontvang de titel Boek van het Jaar 2015.
In 2014 won Kieft van Michel van Egmond de NS Publieksprijs. 88.414 mensen - naast een Kernjury van 275 leden - brachten hun stem uit.
Winnaars in het verleden waren o.a. Gijp van Michel van Egmond, Déjà vu van Esther Verhoef, Op klaarlichte dag van Simone van der Vlugt, Het diner van Herman Koch, De overgave van Arthur Japin, Het zijn net mensen van Joris Luyendijk, Komt een vrouw bij de dokter van Kluun, Heren van de thee van Hella S. Haasse, De eeuw van mijn vader van Geert Mak en Tonio van A.F.Th van der Heijden.

Bekijk hieronder een promofilmpje van Van Bergens uitgever Atlas Contact

www.nspublieksprijs.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten