Afbeelding

Het paradijs

-

Het paradijs

Zutphen - Het paradijs is de titel van een nieuwe expositie in Dat Bolwerck. Een expositie met schilderijen, muziek, beelden, poëzie en filosofie. Centraal staat het werk van beeldend kunstenaar en dichter Theo Ettema. Te zien en te beleven tot en met 16 augustus.

Theo Ettema
Het paradijs is voor Theo Ettema te ervaren aan de aarde, de natuur die ontroert door haar onbenoembare schoonheid. Juist daar waar het onbenoembaar is, toont zich het paradijs. Hoe druk je dit uit in woorden? Hoe druk je dit uit in beelden?

Het landschap, zowel het Nederlandse rivierenlandschap met zijn geploegde akkers en verre horizonten als de verschillende reizen in het buitenland, vormt voor de schilderijen zijn inspiratie. Poëzie blijft ook in zijn schilderwerk een rode draad. Dit is herkenbaar in de thema's en de stille poëtische uitstraling van de schilderijen.
Zijn gedicht 'het paradijs', dat een gehele bundel omvat, is in herdruk genomen.

Openingsconcert
De bundel heeft componist/gitarist Marcel Verheugd (bekend van Flor d'Luna) geïnspireerd tot een 25 minuten durende compositie. In het gedicht wordt het paradijs beschreven als een gesprek met een eeuwige geliefde. De dichter spreekt haar innerlijk toe in een droom van stilte.

Marcel Verheugd: "De uitstraling van het gedicht is zo tijdloos krachtig en tegelijkertijd zó van deze tijd dat er wel iets mee moest gebeuren. In het gedicht is sprake van een sterke verwachting zonder dat deze ingelost wordt. Juist deze spanning wilde ik muzikaal zo indringend mogelijk uitwerken". 'De hele tuin jouw paradijs van welkom ademt liefde'. Die woorden dragen de muziek tot een hoogtepunt. De muziek begint klein en zacht. Zij ontwaakt als het ware en barst met toenemende verwachting vlak voor het einde uit in een apotheose. Dit bijzondere paradijsconcert wordt in de tuin van Dat Bolwerck uitgevoerd door een speciaal voor deze gelegenheid geformeerd gezelschap van vijf musici.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant