De molenaar controleert zijn meel.
De molenaar controleert zijn meel.

Molenproducten centraal tijdens Nationale Molendag 2015

Kunst en Cultuur

Warnsveld - Dat je ook nu nog molenproducten kunt halen bij de molen is voor veel mensen onbekend. Daarom zijn deze producten dit jaar centraal gezet tijdens de Nationale Molendag 2015.

Wat een molen doet of maakt wordt binnen duidelijk. In een korenmolen zie je hoe het graan tot meel wordt vermalen, in de poldermolen wordt duidelijk op welke manier het overtollige water uit de polder wordt gemalen. Maar er kan veel meer met een molen. Zo zijn er houtzaagmolens, papiermolens, krijt-, verf-, mosterd- en oliemolens. Veel molens maken nu nog steeds producten die we gebruiken. Met het thema Kom in de Molen wordt u uitgenodigd om op zaterdag 9 mei zelf te ervaren wat een molen produceert.

De molens van Warnsveld
Ook de beide molens van Warnsveld werken weer mee aan de Nationale Molendag. De Warkense molen aan de Lage Lochemseweg is een korenmolen. Een grondzeiler (de wieken van de molen gaan vlak over de grond), gebouwd in 1880. De molen wordt nog steeds gebruikt voor het malen van veevoeder.

De molen Nooit Gedacht aan de Molenstraat in het dorp is gebouwd in 1850 als koren-eekmolen. Er werd eikenschors van jonge eiken vermalen. Door de eek (het poeder dat tussen de stenen vandaan kwam) te mengen met water ontstond er looizuur waarmee huiden bewerkt werden om leer te vervaardigen. Begin 1900 is het eekmalen gestopt, omdat de leerlooierijen overstapten op ander grondstoffen. De molen behield toen zijn functie als korenmolen. Ook hier wordt nog regelmatig gemalen. Naast mais voor veevoer, ook tarwe en spelt voor broodmeel en pannenkoekenmeel. Bij voldoende wind zal er op beide molens gemalen worden, dus kom gerust een kijkje nemen!

De Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen in samenwerking met Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Meer weten? Ga dan naar www.molens.nl en zoek op plaatsnaam of provincie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant