Op  het bordes.
Op het bordes.

Lintjesregen

Algemeen

Zutphen - Vrijdag 24 april viel er in de Burgerzaal een lintjesregen. Tijdens de bijeenkomst aldaar speldde burgervader Arnold Gerritsen vier betrokken inwoners een lintje op. De traditionele uitreiking afgelopen vrijdag was de tweehonderdste.

Gerritsen merkte op dat Zutphen en Warnsveld op een relatief groot aantal vrijwilligers kan bogen. Juist in een tijd dat de overheid zicht steeds verder terugtrekt, acht Gerritsen dat zeer waardevol. "Niet de grote overheid maakt de dienst uit maar een grote burgerij van mensen die voor elkaar zorgt, daarbij vaak ondersteund door de overheid als regisseur. De gemeente luistert graag naar de stem van haar inwoners en zoekt naar nieuwe vormen om dit zelf organiserend vermogen in de samenleving te behouden of liever nog te versterken."

De lintjes vielen toe aan mevrouw Ruys, meneer Galema, meneer Elissen en meneer Buiten.

Elizabeth Ruys zet zich al enkele tientallen jaren in om menen met een beperking te kunnen laten sporten. Ruys is regio-coördinator van de Nederlandse Hockeybond. In haar voormalige woonplaats Zoetermeer was ze achtereenvolgens actief om kinderen met een beperking 'gewoon' onderwijs te kunnen laten volgen, ze was vijftien jaar lang vrijwilliger bij de stichting voor Geestelijk en Maatschappelijk Welzijn Gehandicapten Nederland, zeven jaar lang actief als vrijwilliger bij Stichting Humanitas DMH en in Zutphen zette ze zich in voor de realisatie van een wooncomplex voor mensen met een handicap. Ook is ze jarenlang mantelzorger geweest.
Momenteel is mevrouw Ruys actief als voorzitter en vrijwilliger bij de Stichting KomOp, die zich bezighoudt met de organisatie en uitvoering van activiteiten voor mensen met een verstandelijke handicap en is ze daarnaast klassenassistent bij de Anne Flokstraschool.

Sjoerd Galema is sinds 1994 vrijwilliger bij het Regionaal Archief Zutphen (RAZ) en heeft met zijn expertise veel waardevol werk verricht en doet dat nog steeds bijvoorbeeld met het ontcijferen van handtekeningen. Galema heeft diverse publicaties op zijn naam staan, waaronder een boek uit twee delen; Bewoners gereconstrueerd. Ook bij de Historische Vereniging Zutphen verrichtte Galema als bestuurslid en penningmeester vrijwilligerswerk van 1993 tot 2004, hij was betrokken bij de werkgroepen de Hoven en Deventerwegkwartier. Bij museum Boer Kip in de Hoven is Galema gastheer en verzorgt hij rondleidingen. Zijn kennis over Zutphen en omgeving komt daar goed van pas.

Petrus Elissen is vanaf 1972 -vanaf 1976 voorzitter- betrokken bij politiehondenvereniging PHDC Zutphen en omstreken. Met vijf honden haalde hij alle drie certificaten: politiehond 1, politiehond 2 en objectbewakingshond. Ook organiseerde hij de nodige wedstrijden. Burgemeester Gerritsen noemde ook het overdragen van zijn vakkennis een waardevolle toevoeging aan het cv van Elissen. Als voormalig slager adviseert hij zijn kleinzoon die in Warnsveld een slagerij runt.

Lucas Buiten was een aantal jaren lid van de medezeggenschapscommissie van het Dienstencentrum Dienstverlening, een afdeling van het ministerie van Defensie waarin hij ook actief was als lid van de gemeenschappelijke medezeggenschapscommissie.
Ruim twintig jaar was Buiten bestuurslid van de gezamenlijke Skitoerencommissie van de Nederlandse Ski Vereniging. Eerst als penningmeester, later als voorzitter. Ook stelde hij skitoeren samen en maakte daar een jaarlijks programma voor met vijftig tochten en cursussen voor de leden. Al ruim tien jaar is Buiten programmamaker voor de Stichting Henrick Bader Orgel in Zutphen, is hij voorzitter van Sneeuwfit Zutphen en omstreken die onder andere de jaarlijkse Sneeuwfit Herfstloop organiseert.

Buiten maar ook de anderen werden geroemd om hun kennis en ervaring die ze breed weten in te zetten voor de regionale gemeenschap, gedurende een lange reeks van jaren.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant