foto: Sunny Gardeur
foto: Sunny Gardeur

Leuk voor álle levels en leeftijden

Zutphen - Dat het Cellofestival voor álle levels en leeftijden leuk is, bleek al tijdens het openingsconcert woensdag 19 augustus in de Buitensoos. De twaalfjarige Jurre Koopmans opende met zijn cellostreken het festival en vanaf dat moment bleef het gonzen in de stad. Tot en met zondag 23 augustus.

Terwijl het voor anderen een gewone werkweek is, lopen studenten -te herkennen aan de grote plastic cellokoffers- af en aan door de binnenstad. Op weg naar een workshop, een repetitie voor het slotconcert op zondagmiddag, een spontane gimmick ergens op straat of richting een van de gastgezinnen waar de studenten onderdak krijgen. Voor even lijkt Zutphen een bruisende studentenstad en je zou bijna willen dat het iedere dag zo kon zijn in het anders zo rustige provinciestadje. Artistiek leider van het festival Jeroen den Herder is samen met Harm Wesselink, festivaldirecteur, verantwoordelijk voor de reuring in de stad. Den Herders veelbelovende studenten uit Italië, Rusland, Zweden, IJsland -om maar eens wat te noemen- zijn allemaal naar de Hanzestad gekomen om een bijdrage aan het festival te verlenen. Den Herder die niet alleen vakdocent is aan de conservatoria van Rotterdam en Amsterdam, is zelf ook een wonderkind en heeft veel vrienden gemaakt in de cellowereld. Ook daarvan is een flinke afvaardiging naar Zutphen gekomen; Grigor Arakelians, componist en dirigent die met zijn muziek Armenië een identiteit wil geven en hartverscheurend zijn zelfgemaakte cello bespeelt. Maar ook Lucia Swarts die deze week twee keer te vinden is in de Refter van het Stedelijk museum. Swarts is gespecialiseerd in kamermuziek en ook nog eens meer dan thuis in Bach.

Om de cellosuites -zes composities die Bach speciaal voor cello schreef- van haar te horen, is iets bijzonders. Voor Swarts weer fantastisch om in de prachtige zaal van het voormalige Dominicaner klooster te spelen. De akoestiek is er erg geschikt. "Donderdag heb ik de eerste Suite gespeeld en nu sluit ik hem af met de laatste parel aan de ketting Bach." De celliste is ook al tijdens het openingsconcert te zien geweest en bespeelde daar de moderne cello en de barokcello. Voor de zesde Suite heeft ze -zoals door Bach voorgeschreven- de violoncello piccolo ter hand genomen, een zeldzame vijf-snarige cello. Het is een bijzonder exemplaar dat Swarts bespeelt want vervaardigd door Bart Visser, wijlen vioolbouwer te Zutphen.

Maar er is zoveel meer. Neem het concert in het Koelhuis zaterdagavond. De Amerikaanse cellist Matthew Schoening en saxofonist/fluitist Praful brengen samen een improvisatie van jazz, wereldmuziek en elektrische effecten en tonen daarmee de jonge geest en veelzijdigheid van de cello. Maar ook de leuke, lichte, gimmicks die op straat te horen zijn, de zonnige picknick in het Bolwerck of de uitvoering vóór de Bornhof na een twee uur durende workshop.

Én My first Cello; meegenomen worden aan de hand van de juf en na een kwartier al samen een heuse compositie spelen; het festival is toegankelijk en voelt amicaal aan, net als de artiesten. Dát en de zon maakt ook de achtste editie weer tot een unieke beleving.


Zutphens Stads Aeck ontrafeld

Zutphen - Het was misschien wel de meest opzienbarende archeologische vondst van de afgelopen jaren en eind 2014 zelfs landelijk nieuws: het scheepswrak, aangetroffen in de Marstunnel. Een boek gaat in op de vondst, berging, functie, bouwwijze en historische achtergronden.

Archeologen troffen eind 2014 een goed bewaard gebleven scheepswrak aan tijdens het uitgraven van de nieuwe verkeerstunnel onder het spoor. Het bleek te gaat om een praam uit circa 1647. Wethouder Annelies de Jonge: "Zutphen is een archeologische schatkamer. De bijzondere vondst van dit zeventiende eeuwse scheepswrak bewijst dat maar weer eens. Wij hechten we dan ook veel waarde aan het werk van onze archeologen.

Door het blootleggen van de schatten van onze stad en het reconstrueren van het verhaal erachter, kunnen we de rijke geschiedenis van Zutphen en Nederland nog beter vertellen en overdragen aan toekomstige generaties."

Werkpaarden
Pramen missen misschien de glorieuze uitstraling, als werkpaarden op de Nederlandse binnenwateren waren ze voor de economie in de Gouden Eeuw net zo belangrijk als de VOC-schepen. Aangezien er weinig bekend is over dit type schepen, dragen vondst en het zojuist verschenen boek 'De Zutphense Stadts Aeck' bij aan de kennis over dit onderwerp. Naast een uitvoerige beschrijving van dit wrak, is er in deze publicatie ruim aandacht voor de historische context. Zo onthult het boek wie waarschijnlijk opdracht gaf tot bouw, wie de bouwmeester was en waar deze praam voor werd gebruikt.

Als model
Van het wrak is inmiddels door de Zutphense modelbouwer Constant Willems een nauwkeurige reconstructie gemaakt op een schaal van 1:20.
Het model zal in 2016 een plaats krijgen in het nieuwe onderkomen van het Stedelijk Museum in Hof van Heeckeren.


Brocantemarkt van Zutphen

Zutphen - Komende zondag is van 10.00 tot 17.00 uur alweer de tweede editie van de Brocantemarkt in Zutphen. Na de succesvolle eerste editie van vorig jaar is de markt uitgegroeid tot één van de grotere brocantemarkten in het land met 95 kramen en 10 vrije standplaatsen.

De organisatie dat is handen is van John van Wessel en Jorn Brand en zij hebben een mooie selectie aan brocanteurs samengesteld. "De deelnemers komen vanuit het hele land naar onze sfeervolle Torenstad." Vertelt Brand enthousiast."Zo komen Très Belle Brocante uit Schildwolde (Groningen), Stal 135 uit Twisk (Noord-Holland), Brocante in Beeg uit het zuiden van Limburg en Birgit Prawitz zelfs helemaal vanuit Duitsland naar Zutphen gereden om op onze Brocantemarkt te staan. Geldig toch!" Natuurlijk zijn de Zutphense brocanteurs ook goed vertegenwoordigd. Heerlyck Goed, Brocante van Tante Peet en Maggie's Brocante & Meer zorgen samen met de ruim 85 andere brocanteurs voor een bijzondere sfeer dat een brocantemarkt met zich meebrengt. "Dit jaar vindt de brocantemarkt van Zutphen plaats aan de Zaadmarkt, Houtmarkt en Groenmarkt en is daarmee twee keer zo groot in vergelijking tot de vorig jaar." Legt Van Wessel uit. Midden in het schitterende en historische centrum van Zutphen tref je de brocanteurs aan die hun authentieke brocante en/of antiek verkopen. De Zutphense markt is omringd door vele statige en monumentale gebouwen, wat het een perfecte setting voor deze veelzijdige brocantemarkt. Brand vult aan: "Ook is er dit jaar weer een gezellig 'Frans sfeerplein' aanwezig bij de fontein op de Zaadmarkt.Hier krijg je helemaal het gevoel dat je daadwerkelijk in Frankrijk rondloopt! Onder de mooie tulpenbomen kun je op het terras lekker ontspannen en genieten van diverse Franse specialiteiten, chansons en ontbreekt een goed glas wijn ook niet."Naast de brocantemarkt is het ook koopzondag in de stad, verderopis de Laarstraat omgetoverd tot een heus Montmartre en is er een uitgebreide kunstmarkt aan de IJsselkade. Wanneer het weer dan ook nog een beetje meezit belooft het een bruisende dag te worden in Zutphen. De toegang aan de Brocantemarkt van Zutphen is gratis. Voor meer informatie over de brocantemarkt kijk dan op: www.zutphenbruist.nl/brocante-markt-zutphen


Meer berichten