Skeeze | Pixabay
Skeeze | Pixabay https://pixabay.com/com/en/solar-panel-array-roof-home-house-1591358

Duurzaam verbouwen in Zutphen: welke leningen en subsidies zijn er beschikbaar?

Algemeen

De gemeente Zutphen wil in 2030 energieneutraal worden. Om dit te kunnen realiseren, is de hulp van de inwoners nodig. Zij zullen door energiebesparende maatregelen hun woning energieneutraal moeten maken. Denk hierbij aan zonnepanelen op het dak of het aanbrengen van isolatie. Gelukkig zijn er verschillende leningen en subsidies beschikbaar waardoor het voor huiseigenaren aantrekkelijker wordt om hun woning te verduurzamen.

Energiebesparing via de hypotheek
Als er door de eigenaar aangetoond kan worden dat hij of zij wil investeren in energiebesparende maatregelen, dan mag de hypotheekverstrekker hiervoor meer geld uitlenen. De hypotheek mag dan 106% van de nieuwe woningwaarde bedragen. Energiebesparende maatregelen kunnen een flinke investering zijn, maar de maandelijkse stookkosten worden wel direct een stuk lager. Daarnaast kan de waarde van de woning ook nog stijgen.

De energiebespaarlening
De Energiebespaarlening is voor huiseigenaren een optie om energiebesparende investeringen te kunnen financieren. Eigenaren kunnen maximaal € 25.000,- lenen, tegen een aantrekkelijk rentepercentage die gedurende de looptijd van de lening vast staat. Soms is het mogelijk om de rente van deze lening af te trekken bij de inkomstenbelasting. Dit kan nagevraagd worden bij de Belastingdienst of een belastingadviseur. Er mag maximaal 75% van de lening gebruikt worden voor het financieren van zonnepanelen. De overige 25% moet geïnvesteerd worden in een andere maatregel.\

Subsidie voor zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels
De overheid stimuleert huiseigenaren en bedrijven om minder gas te gebruiken en over te stappen op duurzame warmte. Dit zorgt er namelijk voor dat de CO2-uitstoot wordt teruggedrongen. Daarom is het mogelijk om subsidie te krijgen bij aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Het gaat hier om de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Hoeveel subsidie er uitgekeerd wordt, is afhankelijk van het apparaat. Op de website van RVO is dit terug te vinden.

Subsidie voor energiebesparende maatregelen in een VvE
Verenigingen van Eigenaars (VvE's) die hun complex willen isoleren kunnen daarvoor subsidie krijgen. De subsidie kan aangevraagd worden voor de volgende maatregelen: spouwmuurisolatie, gevelisolatie, dakisolatie of zolder-/vlieringvloer, vloerisolatie en/of bodemisolatie en hoogrendementsglas. De subsidie wordt alleen toegekend als er ten minste twee van deze isolatiemaatregelen worden getroffen. Daarnaast is het ook mogelijk om subsidie te krijgen op energieadvies.Deze subsidie bedraagt 75% van de factuur, tot een maximum van € 2.000 ,-. Dit advies hoeft niet alleen te gaan over isolatie. Het is ook mogelijk om advies te krijgen voor bijvoorbeeld het aanbrengen van zonnepanelen op het dak of het installeren van warmtepompen. Het is dan wel noodzakelijk dat de VvE binnen 12 maanden minimaal 2 van deze energiebesparende maatregelen gaat uitvoeren.

Een persoonlijke lening
Het is ook mogelijk om energiebesparende maatregelen te financieren middels een persoonlijke lening. Het bedrag wordt in één keer uitbetaald. Het leenbedrag, de looptijd en de rente staan vast. Het bedrag wordt afgelost in maandelijkse termijnen. Dit termijnbedrag bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Wat kan ik lenen? Om dat te bepalen kijkt de bank naar de persoonlijke situatie van de klant. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar het huishoudinkomen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant