Chanel el Fouly voor de etalage van schoenmakerij ’t Centrum, waarin Mitchel Leijser, sinds 2017 eigenaar, speciale aandacht besteedt aan haar ambachtelijke topprestatie.  Foto: Eric Klop
Chanel el Fouly voor de etalage van schoenmakerij ’t Centrum, waarin Mitchel Leijser, sinds 2017 eigenaar, speciale aandacht besteedt aan haar ambachtelijke topprestatie. Foto: Eric Klop

Negentienjarige Zutphense wint Europese vakwedstrijd voor schoenmakers

Algemeen

Chanel el Fouly heeft goud in haar handen 

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Zutphen heeft er een kampioen bij. Chanel el Fouly won eerder deze maand in de categorie leerlingen de Europese Vakwedstrijden voor Schoenmakers. Daarnaast sleepte de 19-jarige eerstejaars de ereprijs van de Dutch Shoe Academy in de wacht, omdat zij ook met inbegrip van de deelnemende tweedejaars én professionals de hoogste score behaalde. De Zutphense verdiende met het herstellen van een schoenenpaar op een maximum van 100 maar liefst 96 punten, oftewel het cijfer 9,6.

Chanel el Fouly was amper 15 toen zij bij Schoenmakerij 't Centrum, al sinds 1965 gevestigd aan de Frankensteeg, als winkelmeisje werd aangenomen voor de vrijdagmiddag en -avond en zaterdag. Op dat moment nog havo-scholiere had ze geen idee wat dit haar brengen zou. "Het was mijn eerste baantje, waarvan ik nauwelijks wist wat het inhield. En nu is het nog steeds mijn baan", lacht ze. Want al gauw werd zij gegrepen door het edele vak van schoenlappen, zoals het ambacht vroeger werd genoemd. "Ik keek steeds op de vingers van de schoenmakers. Wat Ben Benerink en Mitchel Leijser deden vond ik superleuk. Ik zoog alles op. Ze waren verbaasd dat ik van bepaalde technieken soms al op de hoogte was."

Werken met de handen, dát is wat Chanel het liefste doet. Ze stopte vorig jaar met de havo en begon in september met de schoenherstellersopleiding aan de Dutch Health Tech Academy in Utrecht. "De enige in Nederland", weet ze. "Je wordt hier bovendien opgeleid om bijvoorbeeld tassen, riemen en portemonnees, ook attributen die veelal van leer zijn, te repareren. Ik ga iedere maandag naar school. De rest van de week breng ik het geleerde in de praktijk bij 't Centrum. Blijven oefenen is het beste om het vak goed onder de knie te krijgen." En ze houdt ervan. "Het is een leuke en vaak creatieve uitdaging om een kapotte schoen weer als nieuw te krijgen. Je kunt putten uit talloze oplossingen. Klanten denken wel eens dat herstellen onmogelijk is. En dan blijkt het tóch te lukken. Dan gaan ze met een glimlach naar huis. Het is heel dankbaar werk."

Op 7 april vernam de jonge schoenhersteller in Vianen dat zij in de prijzen was gevallen bij de Europese Vakwedstrijden voor Schoenmakers. "Eind vorig jaar was ik via school aangemeld en zocht een paar bruine herenschoenen uit dat wel een opknapbeurt kon gebruiken. Ik ben er best een tijdje mee bezig geweest. Ik wilde er écht iets moois van maken, al mijn passie erin stoppen. Ging helemaal los. Zo bevestigde ik nieuwe groene veterlusjes en een groene binnenzool. Die staken mooi af tegen het bruin. Toen ik klaar was leek het schoeisel weer als nieuw. Ik was er zelf wel tevreden mee. En de jury ook! Waar ik trouwens ook trots op ben, is dat ik als vrouw zijnde deze prijs heb gewonnen. Vroeger waren schoenmakers altijd mannen. Dat verandert. In mijn klas zitten twee jongens en vier meiden."

Volgens Chanel gaat het goed met het schoenmakersvak. "Er is een toenemende vraag naar reparatie. Terecht! Het is zonde om iets weg te gooien als het nog te herstellen is." Ze gaat na de zomer dan ook vol vertrouwen in haar toekomst het tweede jaar in. "Volgend voorjaar ben ik officieel schoenhersteller en ga ik bij 't Centrum fulltime aan de bak. Nee, ik zou nergens anders willen werken. Dit is zó'n fijne winkel!" Evenmin kent ze, ook op de langere termijn, ambities voor een eigen zaak. "Repareren, herstellen, met m'n handen en creativiteit bezig zijn, vind ik gewoon het allerleukste wat er is."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant