Afbeelding

Column Paul Bombeld - Tulpenverkopers in actie

Algemeen

Tulpenverkopers in actie

Twee weken geleden stond in dit weekblad een artikel van de Lionsclub Zutphen over een tulpenactie. Leden van de serviceclub verkopen vier zaterdagen lang bossen tulpen voor drie goede doelen in Warnsveld en Zutphen. De eerste twee zaterdagen was ik direct aan de beurt.

De dag is nog pril als ik om acht uur 's morgens uit de auto stap bij IJsseltulp in Empe. Naast een paar boerenschuren staan twee grote hallen waarin de tulpenkwekerij is gevestigd. Buiten op het erf is het stil en verlaten, maar binnen is het totaal anders. Tientallen medewerkers en scholieren zijn hier al volop aan de slag. In een hoog tempo worden tulpen geplukt, gebundeld en verpakt. Voor onze Lionsclub staan inmiddels 500 bossen in vele kleuren klaar in hoge kratten. Deze hoeveelheid past maar net in onze auto's.

Direct na de koffie krijgt het hele verkoopteam een opvallend wit jack met het Lions-logo op de voor- en achterkant. Gelukkig zijn ze aardig gevoerd en waterafstotend, want het is winters weer. We houden de moed erin en de verkoop valt beslist niet tegen. Maar het is wel opvallend hoe verschillend de verkopers worden verwelkomd. De meeste bewoners zijn aardig, ook als ze geen tulpen hoeven. Anderen doen niet eens de deur open en gebaren van achter het glas dat ze beter kunnen wegwezen. Toch jammer, we staan hierbuiten in de kou absoluut niet voor onszelf en geven de complete opbrengst aan de goede doelen. Gelukkig komt het niet zo vaak voor. Bij een van de deuren met een sticker 'geen verkopers' kijkt de bewoonster toevallig naar buiten en herkent mij. Snel doet ze de deur open, is allerhartelijkst en natuurlijk koopt ze bloemen. Daar geniet ik van. En dan komt het ook nog eens heel vaak voor dat ze in het Contact over de actie hebben gelezen. We zijn van harte welkom, en de tulpen ook. Vooral bedankt voor al die leuke gesprekken die ik met oude bekenden uit de winkel heb mogen voeren.

Slechts een keer gaat het bijna fout. Links van de voordeur hangt een bord met heel veel regels waarom we niet welkom zijn. Rechts van de deur hangt een bord met 'welkom'. Tja, dan moet je als goedbedoelde vrijwilliger een keuze maken. De betreffende vrijwilligster maakt de verkeerde en moet even later met een krat vol tulpen rennen voor haar leven. Bizar. Een uurtje later bij de tomatensoep lachen we er met z'n allen maar smakelijk om.

Inmiddels zijn we halverwege de maand en hebben we duizend bossen tulpen verkocht in Warnsveld. De komende twee zaterdagochtenden verplaatsen we de actie naar Leesten en de Zuidwijken. Ik hoop dat u een bosje wilt kopen en zo niet, laat ons vrijwilligers dan lekker in leven, alstublieft.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant