Afbeelding

Column Paul Bombeld - Inbrekers uit Zutphen (2)

Algemeen

Inbrekers uit Zutphen (2)

Zoals u vorige week heeft kunnen lezen ontsnapte de familie Bombeld op zondagavond 30 december aan een inbraak. Zo'n column in het Contact levert natuurlijk de nodige reacties op. Gelukkig zijn waarschijnlijk dezelfde daders later die avond aangehouden bij een inbraak elders in Warnsveld. Inmiddels weet ik wie de daders zijn, met naam en toenaam, ik weet waar ze wonen en ken hun verleden. Prima, maar verder laat ik de zaak over aan de politie.

Op zaterdagmiddag gaat de voordeurbel. Menno Kok van Buurtpreventie Warnsveld staat aan de deur. Hij heeft een brief bij zich en een uitnodiging om mij aan te sluiten bij de buurtpreventie-app. Nu heb ik daar niet zulke goede ervaringen mee. In het verleden zat ik al in zo'n app, maar werd iedere keer gebombardeerd met berichten die helemaal niets met buurtpreventie te maken hebben. Telkens kwamen er berichten voorbij in de trant van 'ik zoek voor zaterdag een kruiwagen' en 'wie heeft mijn zwarte poesje gezien?'. Allemaal heel belangrijk, maar dit soort berichten heeft niets met buurtpreventie te maken. Dan hadden we het in de alarm-app op het winkelcentrum Dreiumme in het verleden beter voor elkaar. Daar gebeurde maandenlang niets als er een tijdje geen winkeldieven gesignaleerd werden. En zo moet dat ook.
Maar Menno had zaterdag goed nieuws voor mij. Vanuit een van de straten aan de overkant wordt de preventie-app 'Bomenbuurt' aangestuurd, een app zonder flauwekul. Vanuit ons woonplekje ideaal, dus daar heb ik mij direct laten inschrijven. Nu is er iets verderop in de straat ook nog een Boslaankwartier-app. Ook wel interessant, omdat de inbrekers die het op onze woning voorzien hadden tien minuten later daar in de Brakelaan zijn gesignaleerd. Maar ja, daar staan ze niet open voor buitenstaanders. Bijzonder, want de inbrekers kennen geen grenzen. En datzelfde geldt voor de Garsenshof, die grenst aan mijn achtertuin. Ook daar klommen inbrekers onlangs over de erfafscheiding om via de tuin van onze buren te vluchten. Helaas, ook daar blijkt het moeilijk samenwerken.

Toch stemt de impact van de apps in Warnsveld mij meer dan tevreden. Op de officiële website wabp.nl van buurtpreventie Nederland tel ik in Warnsveld maar liefst 12 buurt-apps. En daarmee wordt Zutphen ruimschoots verslagen, in de Hanzestad zijn over de stad verspreid slechts 9 buurt-apps. Sommige wijken hebben zelfs helemaal geen waarschuwings-app. Deze verschillen zijn te verklaren, in ons dorp is de WhatsApp BuurtPreventie samen met de wijkagent nu eenmaal zeer actief. En dan vraag je je toch af waarom die twee Zutphense inbrekers uitgerekend voor het waakzame Warnsveld hebben gekozen. Een onverstandige keuze. Dat hadden ze beter niet kunnen doen, want rond de jaarwisseling zaten ze heel ongezellig in de cel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant