Pjotr. Foto: PR
Pjotr. Foto: PR

Zutphense Uitblinkers: Pjotr & Douwe Macaré

Algemeen

Elke stad heeft ze. Bekende en talentvolle inwoners. Ook in Zutphen loop je ze soms tegen het lijf. Het Stedelijk Museum Zutphen presenteert vijfentwintig uitblinkers die niet alleen beroemd zijn in Zutphen maar vaak ook ver daarbuiten. Deze week in de schijnwerpers: Pjotr & Douwe Macaré

Pjotr

Dit jaar won de Zutphense rapper Pjotr de tweeëntwintigste editie van de hiphopcompetitie Most Wanted. Met het winnen van de Most Wanted Award plaatste Pjotr zich in het rijtje met eerdere winnaars als Lange Frans, Ali B en Partysquad. Het is slechts een van de mijlpalen in de lange carrière die de 25-jarige artiest voor ogen staat. Pjotr is here to stay.

Ben je wat je doet?
Ja, ik ben elke dag met rappen bezig. Dat begon eind basisschool, begin middelbare school. Lang heb ik het voor mijzelf gehouden. Aan het begin van 2018 heb ik mijn eerste officiële single 'Bloed Op De Tape' via Spotify en YouTube uitgebracht en ben ik mijzelf serieus als artiest neer gaan zetten. Ik ben super gemotiveerd. Ik heb een lange termijnvisie met wat ik wil bereiken. Ik wil in de toekomst graag met een live-band een theatertour maken. Er komen steeds nieuwe dingen op mijn pad. Als het uitdaagt en bij mij past, ga ik graag de samenwerking aan. Zoals binnenkort een bijzondere uitvoering van Mozarts 'Zauberflöte' met sopraan Johannette Zomer. Dat zijn mooie, spannende dingen om te doen. Ik hou van spelen met taal. Taal is voor mij ritme en betekenis.

Wat doe je om jezelf gemotiveerd en gefocust te houden?
Ik stel mijzelf doelen. Ik ben resultaatgericht. Ik ga ervoor om binnen afzienbare tijd op grote festivals te spelen. En ik wil albums maken die ook over tien jaar nog relevant en memorabel zijn. Ik wil een legacy nalaten. Als artiest ben je creatief bezig, maar je bent ook ondernemer. Dat hoort erbij. Het helpt mij dat ik werk met mensen die ik vertrouw. Mijn manager is ook een vriend.

Douwe Macaré

Douwe Macaré omschrijft zichzelf als vastberaden, doelgericht en consequent. Eigenschappen, die hem, naast jaren van intensieve training en inzet, maakten tot wat hij nu is: Nederlands topskater en lid van het Olympisch skateboard kernteam. Talrijke prijzen en goede resultaten staan op zijn naam: Nederlands Kampioen Skateboarden 2015, nummer 2 bij de Red Bull Hold the Line contest in London, de Skate World Cup in Graz en bij het NK Skateboarden.

Ben je wat je doet?
"Ja, de sport die ik beoefen is een levensstijl. Er is een duidelijk herkenbare skatecultuur met een bepaalde manier van kleden, muziek en design. De skatewereld is echt mijn wereld, ik heb geen vrienden buiten het skaten. Ik ben 13 jaar geleden begonnen en heb mijzelf het skaten geleerd door heel veel te oefenen en naar andere skaters en filmpjes op YouTube te kijken. Hoe doen zij het? Skaters zijn in het algemeen gul in het elkaar tricks te leren. Dat ik gejudood heb voordat ik met skaten begon, kwam goed van pas. Ik wist in ieder geval hoe je moest vallen. Veel jongens die tegelijk met mij zijn begonnen met skaten, zijn er inmiddels mee opgehouden. Voor hen was het een leuke bezigheid als de zon scheen: mooi weer skaters. Ik skate onder alle weersomstandigheden."

Wat doe je om jezelf gemotiveerd en gefocust te houden?
"Het is belangrijk dat je lol blijft houden in wat je doet en dat je fit blijft. Ik wil het gevoel blijven houden dat ik van mijn hobby mijn beroep heb gemaakt. Ik vind het interessant om bij alle aspecten van het skaten betrokken te zijn. Samen met mijn sponsors werk ik aan productontwikkeling en productverbetering. Ik geniet van dat creatieve proces. En mensen 1-op-1 te begeleiden om beter te worden in het skaten vind ik ook heel motiverend."


Op zondag 17 februari geeft Douwe Macaré een workshop skateboarden en Pjotr geeft op zondag 3 maart een workshop rappen in de Musea Zutphen.

Lees het hele interview in de publicatie die u ontvangt tijdens een bezoek aan de tentoonstelling Zutphense Uitblinkers, te zien vanaf zaterdag 8 december t/m 7 april 2019 in het Stedelijk Museum Zutphen in het Hof van Heeckeren, 's Gravenhof 4.

Douwe Macaré. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant