Derk Jansen (in geruit overhemd) te midden van zijn collega-vrijwilligers in de Zutphense Voedselbank. Foto: Alize Hillebrink
Derk Jansen (in geruit overhemd) te midden van zijn collega-vrijwilligers in de Zutphense Voedselbank. Foto: Alize Hillebrink

Zutphense Leeuw december 2018 - Derk Jansen: ‘Armoede kan iedereen overkomen’

Algemeen De Zutphense Leeuw

Zutphense helden, u kent ze wel. Ze zetten zich met hart en ziel in voor de samenleving. Onmisbaar zijn ze, maar wat drijft hen, wat is hun geheim? De Zutphense Leeuw is een schriftelijke onderscheiding die Alize Hillebrink namens Contact uitreikt aan deze helden. De Zutphense Leeuw van deze maand is Derk Jansen.

Derk Jansen (67) is een doener die alles aanpakt. Vijf jaar werkt hij voor de Voedselbank Zutphen. 'Ik ben van na de oorlog. Wij hadden het niet breed vroeger, dus ik weet wat het is.'

Ik heb veertig jaar in het notariaat gewerkt. Met 63 was ik boventallig. Ik wilde mijn tijd zinvol besteden en mijn bijdrage leveren aan de maatschappij. Iets met mensen, dat sowieso. Ik ben begonnen als chauffeur bij de buurtbus en dat doe ik nog steeds. Daarnaast bezorg ik maaltijden en werk ik bij de voedselbank.
In totaal werken we hier met zeventig vrijwilligers. Het is een professioneel bedrijf, draaiend op vrijwilligers en giften. Er zijn zo'n 150 cliënten die hier elke vrijdag komen om voedsel op te halen. De drempel voor mensen om hier te komen is hoog. Die proberen we met z'n allen te verlagen. We zijn een hecht team. Dat maakt het wel extra fijn om hier te werken. Een vaste kern, met mensen waar je van op aan kunt. Het loopt hier als een geoliede machine. Niemand is onmisbaar. 
Met de voedselbank draaien we de hele week. Op vrijdag is de uitgifte dan hebben we het er het drukst mee. Donderdags starten we al met inventariseren. Het is dan vooral uitpakken van de bulkverpakkingen. Daarna zetten we klaar wat er vrijdags uitgedeeld kan worden. Dat is een pittige dag. Dan ben ik hier al om 7 uur aanwezig. Veel sjouwen, het is fysiek zwaar. Vanuit Zutphen bedienen we ook Brummen, Lochem en Eerbeek. In Deventer zit het zogenaamde 'zenuwcentrum'. Alles wat binnenkomt moet dezelfde dag nog verwerkt, in verband met de datum. 
Er is zoveel overschot, als we dat kunnen verdelen dan is dat meegenomen. Op die manier proberen we het voedseloverschot te verminderen. We gooien bijna niks weg. Ja, laatst kwam er een partij mosselen, die op de datum zat. Dat kon echt niet. In verband met de voedselveiligheid konden we die niet verwerken. Die verantwoordelijkheid heb je natuurlijk ook. 
Ik doe vooral het voorraadbeheer en kijk of iedereen een gezond pakket krijgt. De periode van de verse groenten van het land is nu een beetje voorbij. Nu gaan we over op de conserven. We proberen iedereen een zo divers mogelijk pakket te geven. Soms ruilen we een partij met een andere voedselbank. Laatst nog hadden we zoveel snijkoek, daar konden we nog tot april mee doen, toen hebben geruild met de voedselbank in Doetinchem voor noten. Zij blij, wij blij. 
Je kan hier niet zomaar een dag wegblijven. Ik noem het begrensde vrijwilligheid. Ik heb soms het idee dat ik het drukker heb, dan toen ik nog werkte. Soms kom ik tijd tekort. 
Armoede kan iedereen overkomen. Je persoonlijke omstandigheden kunnen zomaar veranderen. Ik ben van na de oorlog. We waren met vijf kinderen thuis. Mijn vader had geen werk. We hadden het niet breed. Mijn moeder verzuchtte regelmatig: wat moeten we vandaag eens eten, en dan doelde ze op de kastjes die allemaal leeg waren. Het was soms schipperen. Ik weet wat het is. 
Iedereen verdient een nieuwe start. Als je daar als voedselbank of medemens iets in kunt betekenen dan doe ik dat. Kinderen zijn vaak de dupe. Aan de kinderen van de voedselbank wordt speciaal gedacht: op verjaardagen krijgen ze een verjaardagspakket. Cliënten krijgen op hun verjaardag een taart. Je kunt je ogen wel sluiten, maar armoede is soms naast je deur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant