De gerepareerde persleiding in de Berkel kan onder een tent uitharden. Foto: Waterschap Rijn en IJssel
De gerepareerde persleiding in de Berkel kan onder een tent uitharden. Foto: Waterschap Rijn en IJssel

Breuk persleiding in de Berkel gerepareerd

Algemeen

ZUTPHEN - De breuk in de persleiding van de zuivelfabrieken van FrieslandCampina, die van Borculo via Lochem naar Zutphen loopt, is gerepareerd. Donderdagmiddag 15 november is de persleiding op een gecontroleerde manier in gebruik genomen. Het transport van het restwater naar de rioolwaterzuivering in Zutphen wordt langzaam op gang gebracht. De komende periode blijft het Waterschap Rijn en IJssel het transport door de persleiding intensief in de gaten houden.

In de beginfase wordt de persleiding op een aantal plaatsen ontlucht, zodat de overtollige lucht en gassen, die in de leiding zitten of ontstaan, eruit gelaten kunnen worden. Dit wordt op enkele plaatsen gemonitord. Voorafgaand aan deze opstart heeft het waterschap meerdere ingenieurs- en bouwbedrijven geraadpleegd. Wat de oorzaak van de breuk is, wordt onderzocht door ingenieursbureau Tebodin. De resultaten van dit onderzoek zullen nog even op zich laten wachten.

Ecologisch herstel
De volgende stap zijn werkzaamheden aan het stuwvak nabij de breuk. Dit afgesloten gedeelte van de Berkel werd tot en met donderdagochtend gebruikt als transportmiddel van het restwater naar het baggerdepot. Om dit stukje van de Berkel te kunnen herstellen wordt een tijdelijke dam geplaatst ten westen van de provinciale weg N346. Er vindt op dit moment onderzoek plaats naar de vervuiling van bodem, oevers en water. Aan de hand van de uitkomsten worden zo snel en zorgvuldig mogelijk passende maatregelen genomen.

Monitoring waterkwaliteit Berkel
Het waterschap monitort de waterkwaliteit van de Berkel. De zuurstofplaten, die woensdag bij stuw Besselink (Almen) geplaatst zijn, doen hun werk. Daarnaast is er een extra pomp geplaatst aan het Twentekanaal bij de inlaat Ehzerlaak zodat er meer zuurstofrijk water in de Berkel wordt gepompt. Hiermee wil het waterschap voorkomen dat er meer vissterfte optreedt. De stuw bij Warken blijft omhoog zodat er geen eiwitrijk water naar Zutphen kan stromen.

Wat eraan vooraf ging
Door een breuk in de persleiding belandde restwater van de zuivelfabrieken van FrieslandCampina in de rivier de Berkel. Waterschap Rijn en IJssel heeft om de breuk te repareren het restwater omgeleid naar een baggerdepot. De melkresten veroorzaakten namelijk zuurstofgebrek in de rivier, met vele dode vissen vorige week tot gevolg. Het eiwitrijke water in de Berkel is geïsoleerd en zuurstofplaten zijn geplaatst in de Berkel om verdere schade in de rivier te voorkomen.

Het breukgat in de persleiding in de Berkel, donderdagmiddag 15 november. Foto: Waterschap Rijn en IJssel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant