Afbeelding

Column gedichten Mas Papo - Stad

Algemeen Columns

Stad

Graag kijk ik in het centrum van een stad naar de gebouwen en de huizen en de puien van de winkels in de winkelstraat. Maar voor die laatste moet je meestal naar boven kijken, want de onderkant van zo'n pui is vaak verbouwd. In veel steden ziet daarom de hoofdwinkelstraat er eender uit. Je vraagt je dan wel eens af: in welke stad ben ik nu eigenlijk?

Maar er zijn steden die daar een uitzondering op zijn. En wat is er nou mooier om te zeggen dat onze stad daar zo'n uitzondering op is. Kijk maar eens in de winkelstraten van Zutphen en je ziet, uiteraard tussen de verbouwde, minder mooie, want die zijn er helaas ook, de mooiste puien. Je waant je op sommige plekken in de originele stad. En ik hoop dat dat zo blijft en dat er zelfs verbouwde puien teruggebracht worden in de oude staat. Want dat kan best.

In het buitenland zijn de huizen vaak ook in de originele staat gebleven. Getuige hiervan was Frank Vingerhoets, die het onderstaande gedicht schreef en erbij vertelde dat dit een klein, zomers stadsgedicht is.

Dromen in de stad

Daklijsten zijn zo Italiaans, zo
recht met ornamenten, vooral
wanneer het schemert en
mijn ogen elk detail
met moeite grijpen

Een mediterrane stilte
bedekt de architectuur die
ik betast, terwijl een droge wind
de muren ontdoet van
haar nuchterheid

Dan word ik mild als
een zuidelijke lucht boven
een warme zee en langs
de stranden staan roze villa's
met witte daklijsten.

Frank Vingerhoets

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant