Liza Luesink, Nils Müller, Jasper Bloem en Antje van Dijk zijn blij met het gesloten coalitieakkoord van GroenLinks, SP, PvdA en VVD. Foto: Eric Klop
Liza Luesink, Nils Müller, Jasper Bloem en Antje van Dijk zijn blij met het gesloten coalitieakkoord van GroenLinks, SP, PvdA en VVD. Foto: Eric Klop

'Met elkaar kleuren we Zutphen en Warnsveld'

Algemeen

GL, PvdA, SP en VVD presenteren coalitieakkoord

Door Eric Klop

ZUTPHEN – In het Koelhuis was het vrijdagmiddag 18 mei een en al feest. Beneden vond zowel een bruilofts- als een afscheidsreceptie plaats. Boven, in de Boterzaal, vierden vier politieke partijen met een uitstekend bezochte openbare bijeenkomst hun coalitieakkoord dat de komende vier jaar de gemeente Zutphen op de rit en bij de les moet houden.

Het woord is aan de fractievoorzitters, de beoogde wethouders blijven nog buiten beeld. Harry Matser (GroenLinks), Annelies de Jonge (PvdA), Mathijs ten Broeke (SP) en de uit Gouda ingevlogen Laura Wergers (VVD) krijgen in principe pas groen licht tijdens de raadsvergadering van 28 mei. Die dag heeft de officiële installatie plaats. Tevens gaat de volksvertegenwoordiging dan inhoudelijk in op het collegeprogramma. Hier en nu in het Koelhuis blijft het bij een presentatie op hoofdlijnen en een duiding van de weg ernaartoe. "Een feestelijke moment na heel veel hard werken", trapt Victor Boldewijn, samen met Ria Peters formateur van het nieuwe college, de bijeenkomst af. "De afgelopen vijf weken waren zeer intens. Feestdagen telden niet. Mede daardoor werd het formatierecord dat in 2014 op honderd dagen kwam bij lange na niet gebroken."

Dan schetst Liza Luesink, voorvrouw van GroenLinks dat tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart jongstleden als grootste uit de bus kwam, het pad naar het nu voorliggende resultaat. Ze memoreert het moment dat ze in die hoedanigheid het initiatief voor de onderhandelingen nam. "Ik moest denken aan een uitspraak van Pipi Langkous: 'Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan'. Na het nodige informatieve werk om de tafel met PvdA, SP en VVD leverde een spannende formatie op. Vier partijen die zich binnen hun eigen ideologie heel gedreven opstelden. Het knetterde soms, maar na iedere sessie groeide het vertrouwen in elkaar. Met uiteindelijk een resultaat waar wij als GroenLinks trots op zijn", aldus Luesink.

Even lijkt de feestelijke stemming te dalen als VVD-fractievoorzitter Antje van Dijk verklaart dat de samenstelling van de nieuwe coalitie niet haar voorkeur had. "We hebben de uitnodiging om in gesprek te gaan toch aangenomen, want verschillende standpunten vind je ook in de samenleving", wijst ze met name op het schier onoverbrugbare onderscheid met de SP. "We kwamen eruit. En als VVD en SP eruit komen, dan zit het met de rest ook wel goed." De SP gaat eveneens met de volle honderd procent voor de nieuw gesmede coalitie. Kersvers fractieleider Nils Müller: "U kunt echter blijven rekenen op een stevig verhaal van ons, ook nu we niet meer in de oppositie zitten."

Nadat Jasper Bloem namens de PvdA heeft verklaard dat zijn fractie vooral voor de inhoud gaat, keert Liza Luesink terug voor het voetlicht om de inhoud van het collegeprogramma 2018-2022 op globale wijze te onthullen. 'Met elkaar kleuren we Zutphen en Warnsveld en versterken we onze sociaal-economische positie', zo luidt het centrale motto. Daartoe is een viertal hoofddoelen geformuleerd: 'In 2030 is Zutphen energieneutraal', 'ondernemers en inwoners zijn partners van de gemeente', 'bouwen aan een aantrekkelijke plek om te wonen en te bezoeken' en 'iedereen hoort erbij en kan meedoen'. Hierbinnen passen zes speerpunten, waaronder versterking van het woonklimaat. "Minder saai en suf", licht Luesink wellicht tot verbazing van menig aanwezige toe. En bovendien lagere woonlasten door verduurzaming van de woningvoorraad en minder sociale huurwoningen. "Waarmee Zutphen in evenwicht komt met de regio." Ook 'zorg dichtbij de mensen' en 'sterk bestuur door samenwerken' zijn speerpunten. Evenals 'investeren in de binnenstad', waarbij de gemeente onder meer stuurt op een duurzaam beleid. "Zodat Zutphen een voorbeeld voor heel Nederland kan zijn." Tot slot maakt het akkoord gewag van 'samen werk bereikbaar maken'. "Met sterk MBO- en VMBO-onderwijs", aldus Luesink. "En behoud van werkgevers, want zij zijn de beste ambassadeurs van werkgelegenheid."

Met ambities is geld gemoeid. Dat kan een probleem zijn, want de gemeente staat er financieel niet goed voor. Vooral het sociaal domein jaagt Zutphen op barre kosten. De coalitiegenoten hopen ter zake op een extra bijdrage van het Rijk. Voorts wil het nieuwe college bezuinigen op de uitvoering binnen het sociaal domein. En is de hoop gevestigd op initiatieven uit de stad. Ideeën die laten zien dat het anders kan. En goedkoper. Kort en goed, wat betreft de financiële malheur van de gemeente kondigt Liza Luesink alvast een speciale bijeenkomst op 15 juni aan, waarin de raad een dag lang rond de tafel gaat om naar structurele oplossingen te zoeken.

Het meerderheidscollege van GroenLinks, PvdA, SP en VVD gaat maandag 28 mei officieel aan de slag. Tot die tijd hebben gemeenteraad én inwoners nog de tijd om het coalitieakkoord tot in detail te bestuderen. Het is te vinden op de site.


www.zutphen.nl/wegevenzutphenkleur

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant