Burgemeester Annemieke Vermeulen speldt Arend Jan Reijers het Koninklijk lintje op. Foto: Jan Reijers
Burgemeester Annemieke Vermeulen speldt Arend Jan Reijers het Koninklijk lintje op. Foto: Jan Reijers

Koninklijke onderscheiding voor vertrekkend HVZ-voorzitter Reijers

Algemeen

'Mijn vrouw vroeg of ik niet eens langs de kapper moest'

Door Eric Klop

ZUTPHEN - De 36ste jaarvergadering van de Historische Vereniging Zutphen kreeg afgelopen woensdag hoog bezoek. Voorzitter Arend Jan Reijers was nog maar amper begonnen met een aantal huishoudelijke mededelingen, of burgemeester Annemieke Vermeulen betrad de vergaderzaal in het IJsselpaviljoen. Speciaal voor hem, want het had de Koning behaagd. Bij deze plechtigheid bleef het echter niet...

"Toen kwam zomaar iemand met een ambtsketting binnen", luiden de eerste woorden van Vermeulen. "Dat moet een reden hebben". Aanleiding is het feit dat Reijers na zestien jaar afscheid neemt als bestuurslid van de Historische Vereniging. Van 2002 tot 2005 was hij secretaris en vervolgens voorzitter. "U heeft die functie met verve vervuld en daarin een belangrijke bijdrage geleverd aan de betekenis die uw vereniging al 37 jaar voor Zutphen heeft", vervolgt de burgemeester. "U was een bevlogen aanvoerder van het zevenkoppige algemeen bestuur. U nam initiatief, hield overzicht en kon taken delegeren. Maar vaak trok u ook zelf de kar, vasthoudend zonder in starheid te vervallen en met een goed gevoel voor intermenselijke verhoudingen. Met tact, geduld en vriendelijkheid heeft u bijvoorbeeld invulling gegeven aan de samenwerking met het Regionaal Archief Zutphen. Daarnaast zette u zich in voor een veelheid aan verenigingsprojecten over de geschiedenis van Zutphen en directe omstreken. Zo was u onder meer projectleider van de werkgroep Garnizoensstad Zutphen en actief bij het digitaal opslaan van onderzoeksgegevens in databases van de werkgroep Bouwhistorie."

Na alle complimenten komt de aap uit de mouw. Het is burgemeester Vermeulen naar eigen zeggen "een eer en een genoegen om Arend Jan Reijers, namens Zijne Majesteit de Koning, de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau te mogen uitreiken."

Natuurlijk, de vertrekkend voorzitter had het niet verwacht. Hij wist van niks. Hoewel..? "Ik kreeg de indruk dat mijn vrouw deze vergadering bij wilde wonen. Dat doet ze zelden. En ze vroeg of ik niet eens langs de kapper moest." Los van de eeuwige eer die hem ten deel is gevallen, vindt Reijers dat zijn bestuurlijke inzet voor de Historische Verenging Zutphen lang genoeg heeft geduurd. "Het is tijd voor nieuw bloed", lacht hij. Dat stroomt bij Adriaan van Oosten door de aderen. Van 1998 tot 2010 wethouder van de gemeente Zutphen, heeft hij inmiddels tijd en zin voor allerlei andere klussen. Waarvan het door de leden met applaus verwelkomde voorzitterschap van de HVZ er nu een is. Tijdens zijn maidenspeech brengt Van Oosten direct al een voornemen te berde. Hij woont in de Stuurmanstraat. "Maar wie is die Stuurman eigenlijk? Dat ga ik nu uitzoeken!".

De Historische Vereniging telt 734 leden. De een is wat actiever dan de ander. Buitengewone Inzet verdient erkenning en respect. Voor de vierde keer in de 37-jarige historie wordt de 'Waarderingsprijs' uitgereikt. Ap Lammers ontvangt een fraaie ets van Wim van der Meij vanwege de vele manieren waarop hij de geschiedenis van zijn geboortestad uitdroeg. Zo nam hij initiatieven die tot boekuitgaven en tentoonstellingen leidden en zette hij de succesvolle cursus 'Zutphenkunde' op. Aanhoudend actief voor de HVZ, woont Lammers trouwens al jaren in Dieren. "Omdat dit ook een hele mooie plaats is."

Tot slot bevat de agenda van de jaarvergadering iets nieuws. Als allerlaatste bestuurstaak mag Arend Jan Reijers leden in het zonnetje zetten die zich tien jaar of langer voor de vereniging verdienstelijk hebben gemaakt. Met een oorkonde, speldje en bos bloemen installeert hij hen tot 'lid van verdienste'. Een primeur! "Of ze nu deel uitmaken van de werkgroep Bouwhistorie, als bezorger van het tijdschrift, zich bezighouden met de website of excursies organiseren, zij verdienen een aai over de bol." De waslijst vermeldt de volgende namen: Theo Hebing, Henri Blankhart, Margot Foury, Mary van de Haring, Sietze Wierda, Michel Groothedde ("Ooit ons enige jeugdlid"), Gerrie Willemsen, Etienne van de Hombergh, Ellen Hooijschuur, Gosse Koolstra, Dineke van Krimpen, Constant Willems, Yde Potma, Jan Frings, Christiaan te Strake, Paul Ploegman en, daar is ie weer, Ap Lammers. Waarop de nieuwe voorzitter Adriaan van Oosten naar voren schrijdt en ook Arend Jan Reijer benoemt tot lid van verdienste. Logisch dat de vergadering deze 'prijzenregen' afsluit met een drankje op kosten van de Historische Vereniging Zutphen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant