Ton en Irene Zuethof zorgen met de werkgroep dat er jaarlijks zo'n 700 padden naar de overkant van drukke wegen komen. Foto: Alize Hillebrink
Ton en Irene Zuethof zorgen met de werkgroep dat er jaarlijks zo'n 700 padden naar de overkant van drukke wegen komen. Foto: Alize Hillebrink

Zutphense Leeuw maart 2018 - Ton en Irene Zuethof: 'Tachtig padden per avond blij maken'

Algemeen De Zutphense Leeuw

Zutphense helden, u kent ze wel. Ze zetten zich met hart en ziel in voor de samenleving. Onmisbaar zijn ze, maar wat drijft hen, wat is hun geheim? De Zutphense Leeuw is een schriftelijke onderscheiding die Alize Hillebrink namens Contact uitreikt aan deze helden. De Zutphense Leeuwen van deze maand zijn Ton en Irene Zuethof.

Bijna is het zover: de jaarlijkse paddentrek. Bij de juiste temperatuur en regenachtig weer worden padden wakker uit hun winterslaap en komen in beweging. Tijd voor de Warnsveldse Ton (68) en zijn dochter Irene (39) om in actie te komen. "Per jaar brengt de werkgroep Zutphen-Warnsveld zo'n 700 padden veilig naar de overkant van drukke wegen."

Irene: "Als ik 's avonds laat uit mijn werk kwam reed ik over een tapijt van padden. Verschrikkelijk vond ik dat. Dan zette ik de auto aan de kant om ze over te zetten. Na twee jaar heb ik contact gezocht met de Dierenbescherming."
Aangestoken door zijn dochters daadkracht hielp Ton algauw mee en inmiddels zetten de twee 'klaar-overs' alweer vijf jaar padden veilig over. De trekperiode van de padden duurt zo'n vier à vijf weken.
Ton: "Het eerste wat padden willen zodra ze ontwaakt zijn is teruggaan naar hun geboorteplek en zorgen voor nageslacht." Irene: "De kant waar de kop heen wijst, is de richting waar hij naar toe moet."
Ton: "Na een lange winterslaap zijn ze suf en verzwakt. Vervolgens moeten ze een reis maken vol obstakels als stoepranden en drukke verkeerswegen; een traject vol risico's. Ik vind het echt een topprestatie."
Irene: "Asfalt is lekker warm en daar rusten ze even uit. Het is dan een kwestie van tijd dat ze worden platgereden." Aan het begin van de paddentrek rond begin maart, plaatsen ze schermen op een traject van zo'n veertig à vijftig meter langs het fietspad nabij de brug over 't Spiker in Warnsveld, met om de tien meter ingegraven emmers.
Ton: "De padden gaan langs het scherm op zoek naar een omweg en vallen in de emmer. 's Morgens is het belangrijk om de emmers vroeg te legen, anders komen de eksters en kraaien, die hebben er een feestmaal aan. Als er zo'n stuk of twintig in een emmer zitten dan is dat een gekrijs joh, piepen en schreeuwen dat ze doen! En niet alleen padden kom je tegen, ook kikkers en salamanders."
's Avonds is het Irenes beurt. Vanaf zonsondergang tot ongeveer elf uur 's avonds helpt ze de dieren overzetten. "'Ik ga weer padden redden, zeg ik dan op mijn werk en daar wordt dan hartelijk om gelachen. Als ik tachtig padden op een avond heb overgezet ga ik tevreden naar huis."
Emmers en zaklampen behoren tot de vaste uitrusting van de vrijwillige paddenwegenwacht. Ook een breekijzer om putten te openen, een schop en schepnet behoren tot de uitrusting. Irene lacht: "Gelukkig ben ik nog nooit aangehouden, al heb ik een politieagent weleens heel aandachtig naar me zien kijken."
Ook stoepranden en putten vormen een probleem voor de pad. Ton: "Omdat padden niet tegen een stoeprand op kunnen komen, volgen ze die tot ze bij een put komen. Vervolgens vallen ze erin en kunnen er niet zelfstandig uitkomen. Daarom hebben we speciale paddenmatten in de putten geplaatst. Via zo'n matje kunnen ze er zelf weer uitklimmen."
Paddenoversteekplaatsen ontstaan soms spontaan. Ton: "We zijn afhankelijk van wat mensen signaleren. Als mensen doorgeven waar knelpunten liggen, dan kunnen wij adviseren en helpen."
Irene: "Ondanks dat je niet alle padden kunt redden is de voldoening groot. Als ik de volgende dag de padden in het water zie zonnebaden dan word ik héél blij."
Kent u ook een Zutphense Leeuw? Laat het ons weten via redactie@contact.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant