Hans Grendel (l), Gerrit Donderwinkel en Tiny Beekman behandelen de binnengekomen aanvragen. Foto: PR
Hans Grendel (l), Gerrit Donderwinkel en Tiny Beekman behandelen de binnengekomen aanvragen. Foto: PR Foto: Meike Wesselink

Stichting Leergeld: intensiever samenwerken en méér aanvragen honoreren

Algemeen

ZUTPHEN - Dit jaar hoopt stichting Leergeld 650 aanvragen voor sport, bijles of materialen als fietsen en computers te kunnen honoreren aan kinderen van ouders die de eindjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen. Een intensievere samenwerking met andere partijen staat nog op het wensenlijstje van de stichting. Liefst ook méér geld.

Door Meike Wesselink

"We werken al heel goed samen met verschillende partijen zoals de Zutphense Uitdaging, het Bakkersweeshuis, de ANWB, de IJsselmeeuwen voor zwemlessen, AEO Fietsenmakers voor fietsen, Manders als het gaat over computers en laptops, en Luxor filmtheater om kinderen eens per jaar naar de film te kunnen laten gaan. Maar we zien best veel initiatieven ontstaan waarmee we intensiever zouden kunnen samenwerken, zodat kinderen die het echt nodig hebben er ook daadwerkelijk mee geholpen zijn", legt Gerrit Donderwinkel, coördinator van stichting Leergeld uit.

"Ook op Stichting Nationaal Fonds Kinderhulp moeten we geregeld beroep doen om aanvragen financieel rond te krijgen. Dat moet ook wel als je bedenkt dat wij in 2017 30.000 euro van Gemeente Zutphen hebben ontvangen, terwijl we voor datzelfde jaar 100.000 euro nodig hadden. Minister Klijnsma van sociale zaken heeft vorig jaar 85 miljoen euro beschikbaar gesteld voor gemeenten om armoede te bestrijden. Een deel daarvan zou bij stichting Leergeld meer dan welkom zijn", laat de coördinator voorzichtig weten.

In 2017 heeft Leergeld 600 aanvragen kunnen behandelen. Dat kunnen dus meerdere kinderen per gezin zijn. Omdat de inkomensgrens voor 2018 is verhoogd naar 130% van het minimuminkomen, verwacht de stichting dit jaar meer aanvragen. Het eerste potje waar Leergeld een beroep op doet, is die van de Meedoen-regeling van Het Plein (165 euro per volwassene en 225 euro per kind per jaar). Om een beeld te schetsen van de complexheid van de vraagstukken, beschrijft Donderwinkel de situatie van een gezin waarvan de drie kinderen graag op judo willen. "De vader had juist via het uitzendbureau een baan gekregen waardoor we geen beroep meer konden doen op de Meedoen-regeling. Hij besloot daarom het geld voor te schieten tot het moment dat zijn tijdelijke werk weer ten einde zou lopen en hij weer een beroep kan doen op die Meedoen-regeling. Dit voorbeeld geeft het maatwerk aan dat met iedere aanvraag gepaard gaat, maar ook de complexheid en de drempel die ouders over moeten om tot een aanvraag over te gaan."

Over die drempel kan de volgende alleenstaande moeder meepraten. Ze wil liever niet met haar naam in de krant. We noemen haar voor het gemak Bea. Bea heeft een parttime baan waardoor ze uit de uitkering is en ook geen beroep meer kan doen op de Meedoen-regeling. Breed heeft ze het echter niet. "Uiteindelijk heb ik het aangedurfd om naar stichting Leergeld te stappen. Het is echt wel een dingetje hoor, dat doe je niet zomaar. Maar ik ben alleen maar heel blij dat ik die stap heb gezet. Mijn dochter kan nu haar Zumba-lessen volgen en ook de ouderbijdrage voor school is dankzij stichting Leergeld betaald. Het geeft mij net weer wat meer speelruimte en dat voelt gewoon fijn. Ik hoop dat andere mensen ook die stap durven te zetten. De vrijwilligers van stichting Leergeld zijn erg vriendelijk en bereid om te helpen."

Stichting Leergeld bestaat uit een team van negen vrijwilligers. Donderwinkel: "We zijn een heel gemotiveerd team en ons er zeer van bewust dat mensen echt wel een drempel over moeten om bij ons een aanvraag te doen. Daarom nemen we er ook de tijd voor als mensen bij ons binnenwandelen. Binnen twee weken proberen we aanvragen te behandelen, maar soms is het een behoorlijke puzzel. We hebben in het verleden wel eens mensen moeten teleurstellen en dat is best frustrerend. De laatste jaren gelukkig niet. Wel zien we nog wat verbeterpunten. Zo denken we dat een betere samenwerking van meerwaarde kan zijn. Met ondernemers bijvoorbeeld om diensten en materialen uit te wisselen, maar ook met scholen en zwemclubs. Er gaat best veel geld naar zwemles en bijles of huiswerkbegeleiding. Liefst zouden we zien dat de scholen die verantwoordelijkheid op zich nemen. Vroeger leerde je zwemmen via school, maar ook wat huiswerkbegeleiding betreft hebben scholen er zelf het beste zicht op welke kinderen extra begeleiding nodig hebben. Als we die taken weer onderbrengen op de plek waar ze het best tot hun recht komen, dan biedt ons dat meer ruimte om andere aanvragen te kunnen honoreren."

Stichting Leergeld huist bij Het Plein (meteen na de ingang rechtsaf) en is op dinsdag en donderdag (van 9.00 uur tot 13.00 uur) telefonisch bereikbaar via 0575514675. op donderdag tussen 9.00 uur en 13.00 uur kun je er gewoon binnenwandelen.


www.leergeld.nl/zutphen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant