Heel wat bezoekers keken op veilige afstand naar de vechtdemonstratie. Foto: Paul Ploegman
Heel wat bezoekers keken op veilige afstand naar de vechtdemonstratie. Foto: Paul Ploegman Foto: Meike Wesselink

Ook buitenlandse 'Vikingen' strijken in Zutphen neer

Algemeen

Zutphen - De Vikingen die afgelopen weekend, 17 en 18 februari op Erve Eme neerstreken, hadden maar wat geluk met het weer. Dat maakte ook dat een behoorlijk aantal bezoekers het kleine middeleeuwse openluchtmuseum op de Kaardebol bezochten voor een vechtdemonstratie of een kijkje in één van de middeleeuwse boerderijen.

Door Meike Wesselink

Uit verschillende Europese landen kwamen liefhebbers naar het Vikingweekend. Zoals de Deense Bjarne die geheel in Vikinguitrusting een plekje zocht met zijn tent aan de Harenbergweg. Hij zou zowel zaterdag als zondag meedoen aan de vechtdemonstraties die door heel wat kinderen met grote spanning werd gevolgd. Zo waren er ook 'Vikingen' uit Engeland en Duitsland gekomen. Sommigen sliepen in stoffen tenten, anderen streken neer in een van de lemen schuren op het erf. Even weg uit de beslommeringen van het dagelijks leven en terug naar de basis, dat is een gevoel dat de meeste liefhebbers delen.

Het eten werd op primitieve wijze bereid en in de stands van de ambachtslieden werden waren verkocht als stof, metalen hangertjes of schapenwol. Kinderen mochten een stukje brooddeeg laten garen in het vuur en ook elders op het Kaardebolterrein werd een wandeling in de tuin gemaakt of even het hoofdgebouw binnengestapt. Het seizoen moet nog op gang komen, maar de eerste tekenen van de lente lieten zich al wel even zien. Vrijwilligers van Erve Eme gaven een rondleiding over het terrein en gaven uitleg over de constructie van de verschillende gebouwen en het gebruik ervan.

"Een gemoedelijk kleinschalig festival", laat Patrick Reeuwijk, beheerder van Erve Eme weten. "En een voorproefje van een nog grootser festival dat 31 maart, 1 en 2 april op het programma staat. Dan is er een groots Middeleeuws festival op Erve Eme, met natuurlijk ook weer gevechten, maar ook nog veel meer ambachtslieden en demonstraties, verhalenvertellers en muziek. Net als afgelopen weekend werken we dan samen met het vikinggenootschap Ulveskare."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant