Afbeelding

Column Paul Bombeld - We gaan het zelf doen

Algemeen Columns

We gaan het zelf doen

Vanuit het 's Gravenhof rolt er een nieuw project over de stad. Als inwoners denken een gemeentelijke taak beter te kunnen uitvoeren, gaan de ambtenaren nederig een stapje opzij. En het leuke is, ik heb direct een idee voor dit 'we gaan het zelf doen'-project. Want samen met mevrouw Bombeld heb ik onlangs het traject naar een nieuw paspoort ingezet. Een bijzonder traject.
Het spontaan binnenlopen bij de gemeenteloketten is er vandaag de dag niet meer bij. Om onszelf beter van dienst te zijn moeten we vooraf via internet een afspraak maken en precies melden wat we komen doen. Vervolgens komt er een tijdstip waarop we mogen komen opdraven. Daarover geen klachten, onze 28 seconden vertraging zijn de moeite niet waard. Bijzonder vind ik wel dat ik in het kwartiertje dat ik zat te wachten de loketambtenaren niet een keer twee burgers achter elkaar zag helpen. Na iedere klant liepen ze weg, de ene keer voor koffie, de andere keer een plasje en de volgende keer een gezellig collegiaal praatje. En als betrokken burger denk ik dan direct dat dat efficiënter en klantvriendelijker kan. En dat blijkt elders ook echt te kunnen, want een half uurtje later sta ik bij de kassa van Albert Heijn. Het leuke was dat ik bij de kruidenier geen afspraak hoef te maken. Ik ben altijd welkom, zeven dagen in de week. En ik hoef ook vooraf via internet niet op te geven wat ik kom kopen. Geweldig toch? En bij de kassa lukte het de dame ook nog tientallen klanten achter elkaar te helpen, zonder tussendoor een kopje koffie, zonder plasje en zonder collegiaal gesprekje.

Nou gemeente Zutphen, ik heb het licht gezien. Ik weet al direct hoe het beter, sneller, klantvriendelijker en waarschijnlijk ook goedkoper kan. Met meer dan tien balies op rij kunnen ze iedereen die de gemeente nodig heeft gastvrij, snel en naar tevredenheid helpen.
Thuis ga ik snel naar de website om mijn idee aan te melden. Het is even zoeken en dan heb ik het project gevonden. Maar ik kom helaas nog niet direct in aanmerking. Voor mijn goede idee moet ik eerst draagvlak creëren en een lijstje inleveren met medestanders. Daarna komt er een gemeentelijke procesbegeleider, vervolgens een beleidsplan waarin mijn plan past en daarna worden er nog meer ambtenaren bij betrokken.
Ik word een beetje wanhopig, dit wordt een lang traject. Als burger moet je wel een pitbull zijn en heel veel tijd hebben om dit traject in te gaan. En een gemiddelde zakenman besteedt de tijd vast liever anders. Ik heb behoefte aan meer informatie en klik met mijn laatste restje hoop op de link naar de uitlegvideo. Zucht, die link werkt ook al niet.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant