De vijf tijdens een van de repetities in Zevenaar. Foto: PR
De vijf tijdens een van de repetities in Zevenaar. Foto: PR Foto: Meike Wesselink

Voorstelling 'So long Cohen' ode aan poëtische muziekschrijver

Algemeen

Zutphen - De liefde voor Leonard Cohen bracht Marlies Claasen, Ariane Greep, Bas Steman, Tom Klein en Ernest Beuving bij elkaar. Marlies, Ariane en Bas zijn televisiemaker bij Omroep Gelderland, maar werkten nog niet eerder samen. Misschien hadden ze dat wel moeten doen, want het bij elkaar steken van de creatieve koppen leverde een bijzondere theatervoorstelling op. Cabaretier Ernest Beuving die Cohen vanaf het begin tot het einde van zijn leven volgde, stelde voor om een ode te brengen aan de voor hem zo inspirerende dichter en singer/songwriter. En zo kwam het. Tom Klein, partner en vaste begeleider van Marlies vormt als muzikant en arrangeur de muzikale basis van de voorstelling en zo heeft een ieder heel specifieke rollen in de voorstelling. Na twee succesvolle try-outs is So long Cohen donderdag 25 januari in de Hanzehof te beleven.

Door Meike Wesselink

Ernest Beuving is als cabaretier en liedjesschrijver erg populair in Twente en de Achterhoek en heeft een hele schare fans om zich heen verzameld. Een aantal geplande voorstellingen is dan ook al uitverkocht. Ariane Greep: "Marlies en Tom nodigden Ernest eens uit tijdens een van de muzikale sessies in de Broodfabriek en zo leerden we elkaar kennen. Ernest maar ook Bas zijn erg gefascineerd door de poëtische muziekschrijver en toen Ernest na het overlijden van Cohen contact zocht, zaten we al snel bij elkaar. In één van de liedjes van Ernest, Enschede, kun je de inspiratie van Cohen goed horen. Het is een van de nummers die hij ook ten gehore brengt tijdens de voorstelling.

"Ik houd ontzettend van de rust en de diepe ziel van Cohen", legt Ernest uit. "Ik word er zelf ook rustig van en dat zegt nogal wat", grapt hij. Liedjes die Ernest zingt, maar die ook Marlies en Ariane voor hun rekening nemen (solo, maar ook in de huid van de zo kenmerkende achtergrondzang van the Webb Sisters), worden afgewisseld met verhalen van Bas en typetjes van Ernest. "Het past erg goed bij de voorstelling, zorgt voor wat lucht. Cohen beschikte zelf ook over een behoorlijke dosis humor", weet de cabaretier.

Ariane: "Bob Dylan won de Nobelprijs, maar velen vinden dat Cohen deze had moeten krijgen. Cohen was een van de meest inspirerende poëtische liedjesschrijvers van zijn tijd en bovendien een echte protestzanger. Hoewel hij op latere leeftijd een revival maakte na zijn faillisement en op tweeëntachtigjarige leeftijd nog een cd uitbracht, is Cohen niet meer bekend bij de jeugd. Spijtig."

Een jaar lang werkte het kwintet aan de voorstelling. Stevige gesprekken gingen er aan de totstandkoming vooraf. "Echt een proces", aldus Ariane. Het was een ontdekkingsreis naar ieders inspiratie door de diepe ziel van Cohen, maar het leverde een voorstelling op met heerlijke Cohenmuziek, poëzie, humor en ontroering."

In So Long Cohen wordt gezongen, verteld, gedronken en gelachen. De voorstelling in de Hanzehof is het eerste echte optreden na de try-outs en is onder andere ook nog te zien in Apeldoorn, Deventer, Doetinchem en Zevenaar. Ook voor het komend seizoen (2018/2019) staan er nog twaalf voorstellingen op het programma.

Voor meer informatie en reserveren, zie onderstaande site.


www.ernestbeuving.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant