Meer keuzemogelijkheden voor inrichting huishoudelijke hulp

Algemeen

ZUTPHEN - Het toekomstbestendig maken van de zorg kan op meer manieren dan alleen via een stichting. Naast de vorig jaar door het college aan de gemeenteraad voorgestelde stichting huishoudelijke hulp, zijn er nu twee aanvullende nieuwe modellen. Wethouder Oege Bosch: "De mogelijkheid om te kiezen voor één optie is eigenlijk geen keuze."

De oprichting van een stichting huishoudelijke hulp leidde vorig jaar tot grote verdeeldheid in de raad. Hierop werd besloten meerdere varianten voor te stellen zodat er een betere afweging kan worden gemaakt. De twee aanvullende organisatievormen zijn een werknemerscoöperatie en een innovatietraject met de huidige zorgaanbieders.

Deze week heeft het college de raad gevraagd om uit de drie voorliggende modellen een organisatievorm te kiezen die past bij de voorwaarden, uitgangspunten en de ambitie van de gemeente Zutphen om de huishoudelijke hulp toekomstbestendig te maken. Hierbij geeft een meerderheid van het college de voorkeur aan het oprichten van een stichting. Op 29 januari wordt hierover gesproken in een aparte Forumvergadering van de raad. Na de keuze van de raad wordt verdergegaan met het uitwerken van de gekozen organisatievorm.

In juni 2015 heeft de gemeenteraad haar ambities over de toekomst van de huishoudelijke hulp uitgesproken. Hierbij zijn voorwaarden en uitgangspunten vastgesteld waaraan een nieuwe organisatievorm voor huishoudelijke hulp moet voldoen.

In de huidige situatie wordt elke paar jaar een aanbestedingsproces doorlopen waardoor cliënten steeds met wisselende zorgaanbieders en andere huishoudelijke hulpen te maken krijgen. Ook moeten medewerkers van de zorgaanbieders steeds opnieuw solliciteren met gevolgen voor hun salaris en arbeidsvoorwaarden. Om cliënt en huishoudelijke hulp meer regie en zeggenschap te geven is het noodzakelijk processen te vereenvoudigen. Meer regie en zeggenschap betekent een beter aansluitende zorg. In de praktijk blijkt dit vaak moeilijk te verwezenlijken als met meerdere aanbieders gewerkt wordt. Daarom is het wenselijk te zoeken naar organisatievormen waarbij de hulpen in een prettige werkomgeving ondersteuning kunnen bieden waar een cliënt echt behoefte aan heeft.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant