Afbeelding

Eerste branchetafel in teken van verlagen werkdruk onderwijs

Algemeen

ZUTPHEN - Hoe kunnen we de werkdruk in het onderwijs verlagen? Directeuren en bestuurders van de Zutphense scholen in het primair onderwijs gaan hiervoor een plan maken. Dit doen zij op woensdag 17 januari tijdens de allereerste branchetafel die door de gemeente Zutphen wordt georganiseerd. Wethouder Annelies de Jonge start met de branchetafels met als doel antwoord te vinden op de arbeidsmarkt-vragen van werkgevers. "Het mes snijdt aan twee kanten. Werkgevers helpen we bij hun behoefte aan goed personeel en voor Zutphen biedt het kansen om meer mensen naar werk en scholing te helpen.", aldus wethouder De Jonge.

Het onderwijs ervaart een te hoge werkdruk, ook in Zutphen. "Wij bieden het onderwijs graag een helpende hand", aldus Annelies de Jonge, wethouder Werk en Inkomen. Het Rijk stelt 450 miljoen beschikbaar voor maatregelen die de werkdruk verlagen. "Om voor dit geld in aanmerking te komen, moeten we samen een plan maken. Dat is het doel van deze eerste branchetafel.", aldus De Jonge. Het onderwijs kan ook ontlast worden door extra inzet van bijvoorbeeld conciërges en onderwijsassistenten. De Jonge: "Ook daar willen we over meedenken. Dit biedt kansen voor mensen die momenteel zonder werk zitten of die deeltijd werken maar onvoldoende inkomen hebben." Zeker 11 directeuren en bestuurders van scholen, het Werkgeversservicepunt en het Educatiepunt Zutphen nemen deel aan de branchetafel op woensdag 17 januari.

Samenwerking groensector
Donderdag 18 januari organiseert de gemeente Zutphen de tweede branchetafel voor bedrijven die werkzaam zijn in het groen. De groensector loopt onder andere aan tegen seizoenswerk. Dit betekent dus ook periodes met minder of geen werk en dus onzekerheid voor medewerkers. Samen met de groenbedrijven, provincie Gelderland, Waterschap en Staatsbosbeheer wil de gemeente Zutphen onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor een samenwerking. Het beheer van het openbaar groen van de verschillende overheden zorgt bij elkaar namelijk voor een aanzienlijk volume en daarmee werk. Annelies de Jonge: "Samenwerking kan daarom mogelijk de continuïteit vergroten, zowel voor de hoeveelheid werk als voor de werkgelegenheid. Tegelijkertijd biedt het ook kansen voor nieuwe banen en kunnen we opleidingen betrekken om inwoners te scholen en uiteindelijk naar werk te begeleiden."

Branchetafels
De gemeente Zutphen start met de branchetafels in de sectoren waar de behoefte aan gekwalificeerd personeel het grootst is en die kansrijk zijn, waaronder Groen, Techniek en Zorg. Doel is om samen een oplossing te vinden voor de personele behoefte die de ondernemers en werkgevers hebben. Daarom nemen naast ondernemers ook het onderwijs en de overheid deel aan de branchetafels. Zutphen is de eerste gemeente in Gelderland met deze aanpak. Naar verwachting vindt in februari de branchetafel voor de Bouw plaats.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant