Jan Willem Wiggers reikte op 1 december de Gelderse Bokaal 2017 uit aan Jules Verschure. Foto: PR
Jan Willem Wiggers reikte op 1 december de Gelderse Bokaal 2017 uit aan Jules Verschure. Foto: PR

Gelderse Bokaal 2017 voor Jules Verschure van Kleintje Spul(t) uit Zutphen

Algemeen

ZUTPHEN - Jan Willem Wiggers reikte op 1 december de Gelderse Bokaal 2017 uit aan Jules Verschure. Deze onderscheiding kreeg hij voor zijn verdiensten voor jeugddweilorkest Kleintje Spul(t) uit Zutphen. In een korte reactie liet Jules Verschure weten dat hij zeer vereert is met de nominatie en de prijs. Het is een grote waardering voor de andere, onderscheidende manier van les geven en muziek maken, waarbij plezier en samenspel voorop staan.

Jules Verschure is medeoprichter van dweilorkest 't Spul(t) in Zutphen waar hij sinds 1997 meerdere bestuursfuncties vervulde. Ook is hij oprichter en muzikaal leider van het jeugddweilorkest Kleintje Spul(t). Jules geeft muziekles en arrangeert alle muziekpartijen. Een opvallend aspect is dat hij de muzikanten uitdaagt uit het hoofd te spelen. Door middel van een instrumentencarrousel leren kinderen meerdere instrumenten kennen.

De jury van de Gelderse Bokaal 2017, bestaand uit Dick Chargois, Koen van der Mark, bestuursleden van het Prins Bernhard Cultuurfonds in Gelderland, Arend Nijhuis, adviseur bij Cultuurmij Oost en ambtelijk secretaris Wendelien Kuit, eveneens van het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft grote bewondering voor de persoonlijke inzet en bevlogenheid van Jules en zijn inspirerende manier van werken. Citaat uit het juryrapport: 'Centraal staat de laagdrempelige manier waarop Jules omgaat met kinderen die muziek willen maken, net als de onconventionele manier van optreden waarbij uit het hoofd wordt gespeeld, waardoor kinderen zelfvertrouwen krijgen. Ook heeft de jury grote bewondering voor de grote persoonlijke inzet en bevlogenheid van Jules en zijn inspirerende manier van werken. En jeugddweilorkest dat op bovenstaande manier wordt vormgeven is uniek voor Nederland'.

't Spul(t) en kleintje Spul(t)
Bij dweilmuziek wordt vaak gedacht aan een specifiek soort (feest)muziek en volop volume. Niets is minder waar. Vele dweilorkesten repeteren wekelijks en het repertoire is zeker hedendaags te noemen. Voor de twee dweilorkesten waar Jules aan verbonden is, 't Spul(t) en kleintje Spul(t) geldt dat er hard en wekelijks gewerkt wordt aan het eigentijdse repertoire, waarbij veel eigen inspraak is.

Iedereen die betrokken is bij 't Spul(t) en kleintje Spul(t) is hier bijzonder trots op. En voor Zutphen: een uniek jeugdorkest! Alle Zutphense kinderen zijn dan ook van harte welkom op woensdagavond in het ETP gebouw, waar van 19.15-20.15 gerepeteerd wordt.

Drie genomineerden
De jury heeft eerder in het jaar laten weten dat er uit een lijst van 16 voordrachten vanuit het veld drie mensen werden genomineerd voor deze onderscheiding: Joop van Hierden van Harmonie Orkest Brummen, Karin Rheiter van Harmonie Tarcisius uit Nijmegen en Jules Verschure van jeugddweilorkest Kleintje Spul(t) uit Zutphen.

De Gelderse Bokaal
De bokaal wordt iedere twee jaar ontworpen door weer een andere Gelderse kunstenaar. Dit keer is het ontwerp van Léon Mommersteeg. De Gelderse Bokaal wordt elk oneven jaar toegekend aan iemand die zich bijzonder heeft ingezet voor cultuur of natuur in Gelderland. Naast de speciaal ontworpen Gelderse Bokaal, bestaat de prijs uit een geldbedrag van 5.000 euro voor een project op het werkterrein van het Cultuurfonds. Dit jaar werd de prijswinnaar gezocht tussen mensen die zich hebben onderscheiden in de Gelderse muziekwereld van Hafabra (Harmonie, Fanfare en Brassbands) en koren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant