Vanaf het dek is de openingshandeling goed te zien. Foto: gemeente Zutphen
Vanaf het dek is de openingshandeling goed te zien. Foto: gemeente Zutphen

Serious Request-actie bekend gemaakt tijdens officiële opening IJsselbrug

Algemeen

Zutphen – Iedereen die ook maar iets te maken heeft gehad met de verbouwing van de Oude IJsselbrug ging gisteren aan boord van de Nirvana om de officiële opening van de Oude IJsselbrug vanaf het water bij te wonen. Het water stond te hoog om onder de brug door te varen, dus voer het schip de andere kant op langs de Zutphense skyline, om later weer terug te keren bij de brug.

Door Meike Wesselink

Zo was daar Hans van Sommeren, schilder. Niet een van de aanwezige vrijwilligers die de brug hielp schilderen, maar een professionele schilder die vijftien jaar geleden ook al de onderkant van de brug in het verf stak. En Erik Moederschein, de architect die niet alleen de brug, maar ook de parkeergarage achter het station ontwierp. Tevreden dat bijna al zijn ambities zijn uitgekomen, waaronder die van de langste zitbank van Europa. Marius Palsma van het Waterschap die zich als projectmanager onder andere bezighield met de kade. En de burgemeester, wethouders en Jan Markink, gedeputeerde van Provincie Gelderland die een aanzienlijke financiële bijdrage leverde aan de realisatie van de brug. Meer dan tevreden met de 'nieuwe Oude IJsselbrug' zoals de gedeputeerde de metalen constructie noemde.
Een trotse wethouder Oege Bosch ook, portefeuillehouder van een afgerond en in het oog springend project als blijvende herinnering aan zijn wethouderschap. "Voor de spoortunnels kregen we al een eervolle vermelding en natuurlijk hopen we op een prijs voor de brug, maar van mij hoeft dat helemaal niet meer." Voor Bosch heeft de brug, met de zich aan het seizoen aanpassende verlichting, zich allang bewezen.

Serious Request
Annemieke Vermeulen maakte van de gelegenheid gebruik om de vrijwillige schilders te bedanken en hen te wijzen op de blijvende herinnering die ze samen creëerden. Ook kwam ze met het nieuwtje dat gemeente Zutphen haar licht op een bijzondere manier laat schijnen over Zutphen om geld binnen te halen voor Serious Request.
Van 18 tot en met 22 december kan iedereen (behalve politieke partijen) een bod doen om de skyline van Zutphen één dag lang in de kleur van voorkeur te verlichten. Walburgiskerk, Wijnhuistoren en IJsselbrug zullen dan in bijvoorbeeld de bedrijfskleur van de hoogste bieder worden uitgelicht en dat is vanaf de overkant van de brug goed te zien. "Of in de kleur van de liefde om een huwelijksaanzoek te doen", geeft de burgemeester nog even als tip mee. Bieden kan via Facebook of Twitter (gemeente Zutphen) of per mail: online@zutphen.nl Vermeld in het bericht: #Zutpheninhetlicht #SR17.ZUTPHEN.
Stadsdichter Mas Papo bracht een poëtische ode aan de brug met zijn speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht waaruit hieronder een strofe.

Twee oevers
het water dat ons
slechts ogenschijnlijk scheidt

de afstand overbrugd
wij vormen een geheel
we weten ons verbonden

Als het schip weer aan de kade ligt, volgt de speciale openingshandeling. Geen doorgeknipt lintje, maar een lint van kinderen van leer- en werkplaats Walhallab dat zich met eigengemaakte lichtjes over de brug beweegt. Onder hen komt met grote letters het woord 'Open' uit het donker tevoorschijn, waarna de zitbank al haar kleurschakeringen toont. Nóg meer bezoekers hebben zich inmiddels verzameld op de kade om het saamhorige moment mee te maken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant