Hans Roosen bij de laatste aankoop van de vrienden. Foto: Meike Wesselink
Hans Roosen bij de laatste aankoop van de vrienden. Foto: Meike Wesselink

Nieuwe Vrienden gezocht voor Musea Zutphen

Algemeen

Zutphen - Met zevenhonderd vrienden bevindt Musea Zutphen zich in goed gezelschap. Al vijfenvijftig jaar. Een 22 pagina's tellende lijst van aankopen die de vrienden deden, siert de site van de vereniging. De aankopen zijn bescheiden, maar passend bij de collectie van zowel het Stedelijk als Henriette Polak; de oudste foto van Nederland, gemaakt door de Zutphense Willem Hellegraef, een beeldhouwwerk van Maïté Duval, een negentiende eeuws Berkeltafereel, geschilderd door de Franse Henri Havard. Als het aan Hans Roosen ligt, moest het er maar eens van komen een spectaculaire aankoop te doen.

Door Meike Wesselink

Na jaren van bezuinigen, daarna verbouwen en nu de verzelfstandiging, lijkt 2018 hét jaar om die aankoop te kunnen doen. "Concreet kunnen we daar nog niet over zijn. De keuze laten we graag over aan Tiana Wilhelm, maar ik weet dat ze ideeën heeft." Roosen woonde nog maar net in Zutphen toen hij twaalf jaar geleden vrijwilliger werd bij Stedelijk Museum Zutphen waar hij meteen aan de slag kon voor de verbouwing van de depots aldaar. Het binnenstebuiten keren van het museum maakte Roosen letterlijk mee en daarmee smeedde hij direct een band met Zutphen. Roosen neemt nu tijdelijk het voorzitterschap waar voor de Vrienden van Musea Zutphen, maar neemt eind dit jaar ook afscheid. "We zijn daarom op zoek naar twee bestuursleden, waarvan één met pr-kwaliteiten. Met zevenhonderd vrienden hebben we een behoorlijke club, maar dat aantal lijkt nu een beetje op zijn hoogtepunt, er komen nu ongeveer net zoveel mensen bij als dat er uitgaan. We merken een beetje dat bij de culturele initiatieven in Zutphen steeds eenzelfde groep mensen betrokken is en we zouden het juist fijn vinden als er zich nieuwe en ook jongere vrienden aanmelden. Dat zou ook goed passen bij het nieuwe elan van Musea Zutphen."

Wat het voor Roosen waardevol maakte om vriend te zijn is dat hij zich omgeven voelt door een sympathieke groep mensen die hij steeds tegenkomt tijdens rondleidingen, workshops of bijeenkomsten die voor en door de vrienden worden georganiseerd. "Ik heb de gelegenheid gekregen om bijzondere cursussen bij te wonen, op die manier heb ik heel wat waarde aan mijn lidmaatschap onttrokken. Met de aankopen die Musea Zutphen deed met de gelden die de vrienden verzamelden (zo'n tien tot vijftienduizend euro per jaar) heb je als vriend een aandeel in het geheel. Het museum is als het ware een beetje van jou en dat is bijzonder."

Vriendenprijs
Eens per twee jaar reiken de vrienden de Vriendenprijs uit aan iemand die een belangrijke bijdrage leverde aan Musea Zutphen. "Hoewel het twee jaar geleden is dat we prijs uitreikten, is het na de verbouwing nog wat pril om er dit jaar al betrokkenen voor te selecteren. Dat stellen we nog even uit. De geldprijs van 2500 euro die Wim van der Meij overigens twee jaar geleden in ontvangst nam, heeft hij gestoken in de totstandkoming van het boekwerk 'Onder het prikkeldraad door' dat onlangs uitkwam. Een zevental etsen van Achterhoekse taferelen met zeven gedichten van Tim Pardijs. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee."

Roosen is trots op het nieuwe Musea Zutphen. "Het was natuurlijk spannend hoe het nieuwe Henriette Polak zich zou manifesteren. Veel mensen waren toch gehecht aan het kleine museum in De Wildeman, maar nu zijn we zeer content met deze oplossing. Veel religeuze kunst ligt nog steeds in het depot en moet in de Walburgiskerk een plek krijgen. Ook de vindbaarheid van Musea Zutphen waar veel toeristen moeite mee hebben, zal aanzienlijk verbeteren als het 's Gravenhof over een paar jaar een heel andere functie heeft gekregen. Dat is iets om naar uit te kijken."


www.vriendenmuseazutphen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant