Afbeelding

Column Paul Bombeld - Bezoek uit Australië

Algemeen Columns

Bezoek uit Australië

Deze laatste weken voor de kerst hebben we een speciale gast in huis. Olivia uit Brisbane in het oosten van Australië doet mee aan de Lions internationale jeugduitwisseling. Haar voorkeur gaat uit naar Nederland. Toch wel bijzonder, een 17-jarige aan de andere kant van de wereld die uitgerekend voor ons kleine kikkerlandje kiest.
En zo stonden mevrouw Bombeld en ik afgelopen donderdag op Schiphol om haar een warm welkom te heten. Dat ging geweldig en op de terugweg maakte ze direct kennis met het fileleed in Nederland. We belandden in de drukste avondspits van het jaar. Vervelend, maar gelukkig heeft mevrouw Bombeld 's morgens al voor vertrek boerenkool met worst gemaakt, dus het diner stond zo op tafel. Ze vond het heerlijk smaken. Een goed begin.

En dan moet er natuurlijk een interessant programma komen. Erg moeilijk is dat gelukkig niet, want in de Lions-kennissenkring laten we elkaar niet in de steek. We beginnen natuurlijk niet ver weg, ze moet eerst maar eens zien in welke omgeving ze ruim twee weken lang vertoeft. Simon woont vlak bij de wijnhuistoren en biedt aan op de eerste dag een Engelstalige rondleiding door de historische binnenstad te verzorgen. Kleine winkeltjes, de bibliotheek en de hofjes, we zien van alles. En na afloop is er chocolademelk met slagroom bij 't Volkshuis. Ze is diep, diep onder de indruk van zoveel historie. Gelukkig maar, want met grote projecten winnen we het niet van Brisbane met z'n 2-miljoen inwoners. Google maar eens 'Brisbane skyline' en dan weet u genoeg.

Maar de klapper komt aan het einde van de middag en we hoeven er niets voor te doen. Grote sneeuwvlokken dwarrelen naar beneden en dat is voor het eerst van haar leven. Ze vliegt naar buiten, danst in de sneeuw en binnen de kortste keren vliegen de foto's via Instagram en Facebook naar de andere kant van de wereld. Daar is het overigens op dat moment drie uur in de nacht, dus veel haast heeft het allemaal niet.
Op zaterdag valt er opnieuw weer veel te beleven. Op weg naar de kerstmarkt in Münster ziet ze voor het eerst van haar leven een echte grens. Zo'n Europees bordje 'einde Nederland', een verandering van het wegdek en een blauw bordje 'Bundesrepublik Deutschland'. Dat was het dan, want ook in Glanerbrug is de grenspaal al lang verdwenen.
En toen kwam de zondag met sneeuw, heel veel sneeuw. Ze heeft uren voor het raam gestaan, starend naar zoveel pracht. En toen naar buiten, voor nog mooiere foto's. Een half uur later stond er een 'snowman' in de tuin. Er is momenteel iemand in Warnsveld, die heeft de tijd van haar leven. En wij ook. Geweldig toch?

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant