Ook de trotse Pers Mimo mocht voor de gelegenheid op de foto. Foto: Petra van Vliet
Ook de trotse Pers Mimo mocht voor de gelegenheid op de foto. Foto: Petra van Vliet Foto: Meike Wesselink

'In Nederland wordt veel over het weer gepraat'

Algemeen

ZUTPHEN - De eerste ervaring van Ammar Berro met Buddy to Buddy was niet zo prettig. Toch liet hij zich overhalen om kennis te maken met de Nederlandse Petra van Vliet. Hoe Buddy to Buddy voorzag dat die twee elkaar zouden vinden is Ammar en Petra een raadsel.

Door Meike Wesselink

"Hans Derksen vroeg me of ik voor Buddy to Buddy voorlichting wilde geven aan leerlingen in het voortgezet onderwijs. Het idee was goed, want ze wilden kinderen meer inzicht geven in verschillende culturen. Maar toen begonnen ze vragen te stellen: 'Hebben jullie in Syrië auto's of rijden jullie met paard en wagen?' en 'Woonde je in Syrië in een huis of in een tent?' Ik vond het vreselijk en ben er na die ene keer mee gestopt."

Een Syrische vriend wist Ammar over te halen om naar het diner te komen waar hij door Buddy to Buddy werd voorgesteld aan Petra. "Hoewel we geen directe overeenkomsten hadden, vond ik Ammar meteen leuk. Hij is een beetje cynisch, maar op een grappige manier. En hij is heel slim. Zelf was ik nog maar pas in Zutphen komen wonen en ik zag Buddy to Buddy als een leuke manier om kennis te maken met mensen. Het gaat meestal vast andersom, maar Ammar heeft me de mooie plekjes van Zutphen en omgeving laten zien in plaats van ik hem. Wat buddy's met elkaar doen weet ik niet precies, maar Ammar voelt voor mij niet als een buddy. Hij is echt meer een vriend. We zien elkaar niet volgens een vast rooster ofzo, het gaat allemaal heel vanzelfsprekend." Wellicht viel het ze bij Buddy to Buddy op dat Petra een open houding heeft, zagen ze dat Ammar en Petra beide intelligent zijn of voorzagen ze dat ze dezelfde humor zouden hebben. Ze hebben het in ieder geval goed gezien, want het is dikke mik tussen de twee.

"Voordat ik fotograaf werd was ik reisleidster. Ik heb daardoor veel mensen leren kennen. Mensen die heel verschillend tegen zaken aankijken. Maar iemand uit Syrië kende ik nog niet. Als ik Ammar hoor praten met die metaforen en gezegden die hij gebruikt denk ik: 'Wat een mooie, wijze cultuur is het toch. Ammar kennen verrijkt absoluut mijn wereldbeeld, maar wat ik nog veel belangrijker vindt is dat we echt een gelijkwaardige band hebben."

Ammar woont sinds twee jaar in Zutphen en is juridisch administrateur bij gemeente Zutphen. Hij bereidt rechtzaken voor door research te doen en informatie te verzamelen. Dat doet hij parttime. De andere helft van de tijd haalt hij pakketjes op voor een postbedrijf. In Syrië was Ammar advocaat. Nadat hij afstudeerde, deed hij werkervaring op bij een vooraanstaand advocatenkantoor in Aleppo tot het kantoor moest sluiten omdat het oorlog was. Petra is sinds een half jaar in de binnenstad komen wonen en is fotograaf. Ze heeft een online fotografietraining ontwikkeld waarbij ze honderden mensen tegelijk opleidt. Aan fotograferen komt ze zelf bijna niet meer toe, maar de foto bij dit artikel wilde ze graag zelf maken. Omdat Ammar beide werelden kent, ziet hij heel goed door welke verschillende brillen we naar elkaar kijken. Hij ziet hoe eenzijdig de berichtgeving is. "Mensen zijn gauw geneigd oogkleppen op te zetten, daarom is het ook belangrijk om de andere kant van het verhaal te horen, dan krijg je een veel eerlijker beeld." Petra beaamt: "Als we het nieuws kijken krijg je heel sterk de indruk dat Aleppo helemaal stuk gebombardeerd is, maar dat is helemaal niet het geval. Een groot deel van de stad staat nog overeind."

Over de slechte ervaring op de middelbare school is Ammar inmiddels heengestapt, maar in onderwijs ziet hij wel een groot verschil tussen Syrië en Nederland. "Als je in Syrië aan een kind vraagt hoe de koning van Nederland heet, dan weten ze daarop het antwoord. De kinderen in Syrië leren op school veel meer over de cultuur van andere landen. In Nederland wordt veel over het weer gepraat en over vakanties. In Syrië praten we vaker over politiek".

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant