Clemens Cornielje was zeer geïnteresseerd in de beroepsopleidingen van de Schilders^scool. Foto: Gemeente Zutphen
Clemens Cornielje was zeer geïnteresseerd in de beroepsopleidingen van de Schilders^scool. Foto: Gemeente Zutphen Foto: Meike Wesselink

Veel veranderd sinds laatste bezoek Cornielje

Algemeen

Zutphen - Niet voor niets bracht Clemens Cornielje, Commissaris van de Koning, afgelopen donderdag 16 november een bezoek aan de Schilders^scool tijdens zijn werkbezoek aan Zutphen.

Door Meike Wesselink

De onderwijsman in hart en nieren ziet mogelijkheden om de opleidingsrichting restauratie beter te laten samensmelten met de praktijk. "Zutphen heeft heel wat restauratie-objecten, het moet toch mogelijk zijn om die te linken aan restaurateurs in opleiding", zo vraagt Cornielje zich hardop af tijdens het gesprek met de raadsleden in het Pakhuis. De raadslieden Carel Lammers, Aranka Vervoort en Gerard Pelgrim die na het gesprek nog even napraten vinden dat de Commissaris van de Koning bijzonder goed op de hoogte is van de situatie in Zutphen. En dat terwijl er sinds zijn laatste werkbezoek vier jaar geleden veel is veranderd.
Het eerste deel van zijn bezoek praatte Cornielje bij met wethouders en burgemeester. Annemieke Vermeulen: "De commissaris was bijzonder geïnteresseerd in de vorderingen die we in Zutphen maken en was onder de indruk van alle activiteiten. We werken er bijvoorbeeld hard aan om meer onderwijs naar Zutphen te halen. Ook de commissaris zag daar mogelijkheden. Die gaan we nu nader onderzoeken."
Het bezoek aan de Schilders^scool maakte onderdeel uit van een rondleiding over Noorderhaven waarvoor Provincie Gelderland een substantiële financiële injectie heeft gegeven voor wat betreft de ontwikkeling van het gebied. Het werkbezoek werd dan ook afgesloten met een bezoek aan de IJsselbrug om de nieuwe verlichting aldaar aan de commissaris te demonstreren.

Tijdens het gesprek in het Pakhuis wist de commissaris de raad uit te dagen.  Cornielje vroeg zich met het oog op de doelstelling om in 2030 energieneutraal te zijn af waarom er in Zutphen nog niet duurzaam wordt gebouwd. 'We moeten stoppen met praten en gewoon gaan doen."

Over het besluit om uit de gemeenschappelijke regeling Het Plein te stappen gaf Cornielje aan het besluit te begrijpen, maar gaf daarnaast mee: "We zijn alleen maar bereid om samen te werken als er een voordeel te halen is, maar om samen te kunnen werken moet je ook concessies doen. Ik pleit toch voor samenwerking want samen kun je grotere opgaven echt beter aanpakken."

Als dank voor zijn bezoek kreeg Cornielje, die voor de gelegenheid een sjaaltje droeg van de Vuelta in Zutphen (2009) een stukje Zutphen uitgereikt ter grootte van twee bij twee centimeter. Zo kan hij zich nu Poorter van Zutphen noemen. Overigens bracht de commissaris zelf ook een cadeautje mee: een glas in lood schildje van Warnsveld die de toenmalige commissaris van de Koningin in de jaren zeventig kreeg van de toenmalige gemeente. Het schildje is nu weer terug op het Zutphense stadhuis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant