In 1932 werd bij de monding van de Ketel een enorme steur gevangen. Foto: Oudheidkundige Vereniging Arend thoe Boecop, Elburg
In 1932 werd bij de monding van de Ketel een enorme steur gevangen. Foto: Oudheidkundige Vereniging Arend thoe Boecop, Elburg

Hoe Zutphen en Kampen in elkaars viswater raakten

Algemeen

ZUTPHEN - Zo'n kleine 800 jaar geleden was er ruzie, maar niet direct tussen beide steden. Op een ingewikkelde manier waren een klooster uit de Eifel, het kapittel van Zutphen en de bisschop van Utrecht betrokken bij een ruzie over visrechten bij Kampen. Toen viel ook voor het eerst de naam Kampen. Wie het naadje van de kous wil weten, moet beslist het laatste nummer van Zutphen lezen, het tijdschrift van de Historische Vereniging Zutphen.

Maar er komen meer onderwerpen aan bod in het laatste nummer van Zutphen. Zoals over de Zutphense wijnhandelaar Hendrick Schull die rond 1540 een kleurrijk persoon moet zijn geweest, maar ook over de impact van die Wereldoorlog waarin Nederland neutraal bleef, toegespitst op Zutphen. En natuurlijk de minibiografietjes, deze keer van Jacob van Geelkercken en Lambertus Doedes. En de rubrieken Signaleringen en Zutphen 50 jaar geleden. Toen was er iets met de spits van de Drogenap.

Het tijdschrift is voor niet-leden van de Historische Vereniging Zutphen voor 5,50 euro verkrijgbaar bij de boekhandels en bij het Regionaal Archief Zutphen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant