Afbeelding

Column Paul Bombeld - Nieuwe telefoon

Algemeen Columns

Nieuwe telefoon

Zo aan het begin van het nieuwe schooljaar komt de jongste dochter met een verzoek. Ze heeft een nieuwe mobiele telefoon nodig. Het moet een iPhone worden, want die is het gemakkelijkst voor school. Ik kijk op van de krant. Een nieuwe iPhone voor mevrouw? Ik dacht het niet.

Ik herinner dochterlief nog even aan de aankoop van haar huidige apparaat. Spiksplinternieuw en acht weken later was het glas gebroken. Echt blij was ik niet, en dat is dan nog zacht uitgedrukt. Een paar weken later werd bij zo'n erkende mobieltjesdokter op een industrieterrein in Deventer haar toestel gerepareerd. En geloof het of niet, een paar weken later was het glas weer gebroken. Papa was boos, erg boos zelfs. Gelukkig deed het toestel het nu nog wel en heeft mevrouwtje Bombeld drie jaar gelopen met een beschadigd mobieltje.En dan nu een nieuwe iPhone? Geen haar op mijn hoofd, zelfs niet als ze deze zelf betaalt.

Op zondagmorgen stuur ik haar naar Marktplaats. 'Kijk maar naar een tweedehandsje en laat maar zien dat dat toestel heel blijft. Dan kijken we volgend jaar wel naar een nieuwe.' Na hevig gepruttel was de boodschap begrepen.

Gelukkig was er aanbod in Zutphen. Ze had keuze uit vijf toestellen. De eerste voorkeur was helaas verkocht, maar bij de tweede was het raak. 175 Euro voor een nauwelijks gebruikt toestel. De aanbieder was zijn toestel kwijt, kocht een nieuwe en vond zijn oude toestel terug. Tja, dan moet je weer van dat tijdelijke praatijzer af. We maken een afspraak, vanmiddag 5 uur. De bel zit links naast de deur van de coffeeshop, mailde hij nog. Slik, ik krijg al een beetje een vreemd gevoel.
Ik parkeer de auto op enige afstand. We drukken op de bel, gestommel op de trap, de deur zwaait open. De portiek vult zich met tatoeages. Daar staat Henk, met een doosje in zijn hand. Ik open de verpakking. Daar ligt geen tweedehands, maar een gloednieuw toestel. De batterij daaronder zit nog in het plastic en ook de oortjes en oplader zijn nog nooit gebruikt. Henk zegt het toestel voor zijn vriendin te verkopen. Ze kreeg een nieuwe bij haar abonnement, maar haar oude doet het nog prima.

We doen de batterij in het toestel, alles werkt. Voor 175 Euro wisselt voor de deur van een coffeeshop in Zutphen een gloednieuwe Samsung van eigenaar. Met een vreemd gevoel rij ik naar huis. Dochterlief naast me op de voorbank is blij. Halverwege zei ze: 'Toch wel raar, eerst was het toestel van hem en toen van zijn vriendin. En eerst was het tweedehands en nu hebben we een gloednieuwe.' Ik kijk voor me uit. Het bordje Warnsveld komt gelukkig in zicht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant