Afbeelding

Column Oerend Smart - Wondere woonwereld

Opinie Columns

Hoe wonen we in de toekomst? De eerder dit jaar overleden Chriet Titulaer probeerde zich dat levendig voor te stellen – en dat kon hij als geen ander. Met zijn Huis van de Toekomst in Rosmalen wilde de wetenschapper en tv-persoonlijkheid mensen aan het denken zetten. Titulaers proefwoning uit 1989 bevatte 250 demonstraties van nieuwe technologie, zoals volautomatische gordijnen, beeldtelefoons en zonnepanelen. Ook deed hij al aan afvalscheiding. Tegenwoordig zijn veel van die innovaties gemeengoed. Maar het idee, het wonen van morgen, blijft fascineren.

Ook Achterhoekers houden zich volop bezig met de toekomst van het wonen. Breng maar eens een bezoek aan het Bekiekcentrum in Borculo: de demoruimte is een eigentijds Huis van de Toekomst en geeft inzicht in de laatste ontwikkelingen op het gebied van energiezuinig en duurzaam bouwen. Maar ook elders in de regio wordt hard gewerkt aan de wondere wereld van het wonen. Dat gaat verder dan het herbestemmen van lege panden en het levensloopbestendig maken van rijtjeshuizen. Zo bouwt Vivax Housing uit Doetinchem 'losgoed' in plaats van 'vastgoed'. Met regionale bouwpartners levert het bedrijf tijdelijke, betaalbare en duurzame woningen. De verplaatsbare wooneenheden van hout zijn klein, maar van alle gemakken voorzien. In Varsseveld zijn er al zes geplaatst. Varsseveld is ook de plek waar S-Cargoo is bedacht, een flexibel woonconcept dat werkt als een bouwpakket. Net zoals een slak zijn onderkomen op zijn rug draagt, kunnen S-Cargoo-bezitters hun woning meenemen. Bovendien kunnen ze hun 'slakkenhuis' naar eigen inzicht en financiële draagkracht samenstellen, inrichten of uitbreiden. In Geesteren vinden we het project 'Generatiewonen'. Vanuit drie plekken in de Randstad streken Anne Leeflang, haar zus en zwager, twee nichtjes en hun ouders neer op een oude boerderij, waar de drie generaties nu samen een erf delen. Is het wonen bij je familie terug van weggeweest? In de Achterhoek zien we ook andere vormen van groepswonen, zoals op Erve Veldink in Haarlo. De boerderij wordt bewoond door een kleine woongemeenschap die bewustzijn, werkelijk contact en leven vanuit het hart belangrijk vindt. Er zijn nog veel meer nieuwe woonconcepten, van 'thuishuizen' (kleinschalige woonvoorzieningen voor alleenstaande ouderen met hulp van vrijwilligers) tot mantelzorgwoningen in de achtertuin.
Natuurlijk vindt niet iedereen deze gespecialiseerde woonvormen interessant. De meesten van ons houden het liever op een eigen huis met een tuin. Waarschijnlijk zijn er de komende jaren dan ook geen grote verschuivingen te verwachten in de Achterhoekse woningmarkt. Maar ongetwijfeld komen we de innovatieve woonconcepten of onderdelen ervan wél steeds vaker tegen. Hoe het ook zij, ik benieuwd wat Chriet Titulaer ervan had gevonden. We kunnen het hem helaas niet meer vragen. Laten we in zijn voetsporen doorgaan met het nadenken over het wonen van morgen. Toekomstvoorspellingen hebben geen zin, toekomstvoorstellingen des te meer.

Gert-Jan Hospers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant