Afbeelding

Column Paul Bombeld - Uitzicht te koop

Algemeen Columns

Uitzicht te koop

Bij het hospice aan de Thorbeckesingel in Zutphen kom ik een toekomstige bewoner van 'Havenmeester 10' tegen. Dit is het splinternieuwe wooncomplex op de kop van de Noorderhaven. Hij voelt zich zijn hele leven al verbonden met het water. En nu mijnheer in verband met zijn leeftijd zijn boot heeft verkocht, hoopt hij vanuit huis nog vele jaren met plezier te genieten van de vaarbewegingen in de haven. Maar inmiddels is de man een stuk minder blij. Want dat prachtige uitzicht kan weleens flink gaan tegenvallen. Schuldige: de gemeente Zutphen.

Een vreemd verhaal. Mijn zoektocht begint allereerst op de website Noorderhavenzutphen.nl. En daar begint het wervingsfeest. 'Riant wonen aan de Noorderhaven! Leven alsof u iedere dag op vakantie bent, ligt nu binnen handbereik! Luxe ruime appartementen met een prachtig uitzicht over de IJssel en de Noorderhaven. Geweldige wolkenluchten, die als een levend schilderij voortdurend veranderen. U ervaart op deze plek het ultieme gevoel van vrijheid'. Welkom in Zutphen, welkom in Noorderhaven. Inmiddels zijn de 34 appartementen in het complex 'Havenmeester 10' allemaal verkocht. Natuurlijk voor een flinke prijs, want een weids uitzicht is wat waard. En die naam is ook zo gek nog niet. Vanaf het balkon kunnen de toekomstige havenmeesters de vaarbewegingen straks prachtig volgen. Tenminste…

Ik besluit maar eens ter plaatse te gaan kijken. Met mijn rug naar de haven en mijn neus richting de appartementen. Het complex is nog volop in aanbouw. De bouwvakkers zijn bezig op de derde verdieping. Maar de gemeente is een stuk voortvarender. Het brede trottoir voor het woon-winkelcomplex is inmiddels ingericht met maar liefst… 24 bomen. Tja, daar gaat je duurbetaalde uitzicht. De bomenspecialist van de gemeente heeft hier gekozen voor een soort conifeer. Ik voel een platte zachte naald. Sommige bomen zijn verkleurd. Is het een kwestie van te weinig water of vallen de naalden uit in de winter? De jonge aanplant die er nu staat reikt al tot de tweede verdieping. Het uitzicht van de zes appartementen op de eerste verdieping wordt inmiddels ernstig belemmerd.

Thuis zet ik de speurtocht naar deze bomen voort. Een hovenier tipt me dat het waarschijnlijk de soort Taxodium is. Interessant, want deze bladverliezende naaldbomen kunnen in moerassen maar liefst 45 meter hoog worden. Het lijken wel sequoia-bomen! En dat bij ons in Zutphen! Geweldig, maar niet op deze uitzicht-plek.

Een troost voor de bewoners, de Taxodium laat in de winter zijn naalden vallen. Dus als de haven leeg is hebben de bewoners van 'Havenmeester 10' een fantastisch uitzicht. Maar zodra de bootjes in het voorjaar verschijnen, komen er frisse naalden tevoorschijn en gaan de groene gordijnen dicht. Tja, in de verkoopbrochure staat dan ook niet dat ze twaalf maanden havenzicht gaan krijgen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant