Afbeelding

Column Paul Bombeld - Busje komt zo

Algemeen Columns

Busje komt zo

Op het terrein van GGNet kom ik John Sas tegen. John ken ik uit zijn functie van bestuurslid van Stichting Bus Zutphen. Een stichting die al tientallen jaren uitstapjes verzorgt voor oudere mensen die in bejaarden- en verpleeghuizen wonen. Daarvoor heeft Stichting Bus Zutphen een prachtige Mercedes minibus met negen zitplaatsen. Ook geschikt voor mensen in een rolstoel en mede mogelijk gemaakt door de Rotary, Soroptimisten en de Lionsclub Zutphen.

John grijpt zijn kans en nodigt mij direct uit voor de koffie. Hij heeft nieuws, de komende maand bestaat zijn stichting precies 40 jaar. En in die periode zijn al ongeveer 10.000 uitstapjes verzorgd. Nu moet u niet denken dat dat allemaal gigantische reizen zijn. Daaraan heeft de doelgroep geen behoefte. Als je de hele dag op een kamer verblijft is een uitstapje naar de Veluwezoom of de Holterberg al een prachtige gebeurtenis. En als er dan ook nog even koffie gedronken wordt bij een restaurant met een prachtig uitzicht over de heide is het helemaal fantastisch.

Per keer kunnen er, naast de chauffeur en een begeleider, zeven gasten mee. De chauffeurs zijn overigens allemaal vrijwilligers die gemiddeld eens in de twee weken een dagje rijden. Soms bepalen ze zelf de bestemming en een andere keer vragen de tehuizen de bewoners zelf een bestemming te kiezen. En na afloop ervaren ze iedere keer grote dankbaarheid bij de deelnemers. Maar ook als chauffeur is het natuurlijk ook gewoon prachtig om een dagje opstap te gaan.

Verwacht geen strakke organisatie, het gaat allemaal erg informeel. Soms vraagt een van de deelnemers spontaan of ze eens langs zijn of haar geboortehuis kunnen rijden en komen onverwachts leuke verhalen los over de buurt. En een mevrouw die was opgeleid als bioloog vroeg om een ritje over de Holterberg zodat ze de andere deelnemers iets kon vertellen over de flora en fauna.

Heel erg ver komt het busje overigens niet. Maar dat is ook niet nodig. Met bestemmingen op de Veluwe, de Achterhoek en Twente zijn de deelnemers al meer dan tevreden. En in december kunt u het busje regelmatig zien staan bij grote winkels met kerstspullen. Wat voor velen van ons een must is om nog even een paar kerstspullen te gaan kopen, is voor mensen die aangewezen zijn op de zorg van een verpleeghuis een bijna onbegaanbare weg. Maar voor de chauffeurs van Stichting Bus Zutphen is dat geen enkel probleem. Via een prachtige route door het Achterhoekse landschap is de parkeerplaats van Intratuin moeiteloos te vinden en kan het jaarlijkse 'grote kerstsfeer-genieten' met volle teugen beginnen.

De verhalen zijn verteld en de koffie is op. Ik wens enthousiaste John veel succes en wandel heerlijk terug naar Warnsveld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant