Afbeelding

Column Henrieke Schoonekamp - Blauwe Brug

Algemeen Columns

Blauwe Brug

De oude IJsselbrug was vorige week weer voor het eerst begaanbaar. Da's geen nieuws, dat weet iedereen wel. Maar goed. Ik reed er al heel vroeg eindelijk weer overheen met mijn auto. Balend dat het nog donker was, want ik kon zo niet zien hoe die bijzondere kleur Zutphens Blauw er nou uitzag op de brug. Toen ik weer terug reed was het ook alweer donker, wederom kon ik de kleur niet zien. De volgende dag mocht ik het wonder toch echt aanschouwen. Maar ik zag het niet. En ik begreep het niet. Ja, een gedeelte had een andere kleur, maar een gedeelte ook niet. Was dit nou de reden dat ik wekenlang heel veel kilometers om heb moeten rijden en daarmee heel veel tijd en geld kwijt was voor woon-werkverkeer?

Ik besloot niet te zeuren. Het zou wel goed komen. Dat ik bij het binnenrijden van Zutphen via de brug ineens het gevoel had dat ik ergens in een Oostblokland was beland in plaats van in het mooie Zutphen zou vast maar tijdelijk zijn. Dit bleek een mislukte poging tot optimisme, want er was simpelweg geen geld bij de gemeente voor verf voor de hele brug en bovendien vond men het niet nodig omdat het niet-geverfde gedeelte nog prima in de verf zat.

Terwijl ik probeerde mijn lot te accepteren om jarenlang op een lelijke manier Zutphen binnen te rijden, stond er ergens een inwoner van Zutphen op. Die opriep om met mensen uit Zutphen de brug te gaan verven. Gaaf. Goed zo. Niks accepteren, gewoon in actie komen. Maar daar was de gemeente het niet mee eens. Te gevaarlijk ofzo. Het duurde niet lang voordat Zutphen wederom niet zo positief het landelijk nieuws haalde met de Blauwe Brug, dit kort na het Witte Lint (kleurrijk is het hier dus wel). En de gemeente Zutphen dit gave burgerinitiatief toch accepteerde. En zelfs wilde coördineren. Aanmelden voor het schilderen van de brug kan via blauwebrug@zutphen.nl. Ouder dan 18 en 2 rechterhanden is de eis. Ik heb een mail gestuurd:

Hierbij wil ik mij graag aanmelden voor het schilderen van de brug. Heb meestal een poederkwast in mijn handen (nee, niet voor make-up, wel voor vingerafdrukken onderzoek), maar ook een schilderkwast is mij niet vreemd.
Ben de 18 ruimschoots gepasseerd en de trotse bezitter van een linker- en rechterhand die beiden prima functioneren.
Hartelijke groet,
Henrieke Schoonekamp

Ik hoop dat ik mee mag doen, kan niet wachten. Zodat ik als trotse inwoner van Zutphen weer vrolijk naar huis kan rijden. En trots ben ik ook op die Zutphenees/Zutphenaar die dit voor elkaar gekregen heeft. Gaaf, bedankt!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant