Ype de Boer. Foto: Cora Hendriks
Ype de Boer. Foto: Cora Hendriks

Met Ype de Boer de relatie tussen filosofie en literatuur verkennen

Algemeen

ZUTPHEN - Op zondag 24 september van 15.00 tot 17.00 uur zal Ype de Boer te gast zijn bij het filosofiecafé in Zutphen. Hij houdt dan de eerste publieke bespreking van zijn boek 'Murakami en het gespleten leven', dat een dag later officieel verschijnt.

Wat kunnen filosofie en literatuur voor elkaar betekenen? We zijn allemaal wel eens geraakt door een mooi verhaal, maar wat betekent het om die ervaring (filosofisch) toe te eigenen en uit te werken?
In zijn boek 'Murakami en het gespleten leven', laat filosoof Ype de Boer zien dat de absurde en fantasierijke verhalen van de wereldberoemde Japanse schrijver Haruki Murakami ons iets kunnen leren over een fundamentele gespletenheid in het menselijk bestaan. Zijn originele bespreking van Murakami's alledaagse helden, magische figuren en droomachtige sferen nodigt uit om Murakami's fictie op het eigen leven te betrekken, en werpt nieuw licht op thema's als identiteit, verantwoordelijkheid, zelfkennis, verbeelding, liefde, vrijheid en lot. Aan de hand van algemene vragen en concrete voorbeelden uit Murakami's oeuvre verkent De Boer zondag 24 september met de aanwezigen de relatie tussen filosofie en literatuur.

Ype de Boer
Ype de Boer (1989) is geïnteresseerd in de verwantschap tussen filosofie en leven, en onderzoekt de raakvlakken van filosofie met literatuur, kunst en geschiedenis. Hij vertaalde enkele filosofische werken, schreef bij Oswald Spenglers De ondergang van het Avondland een leeswijzer (verschijnt 10 okt) en promoveert aan de VU op het werk van de filosoof Giorgio Agamben. Zijn masterscriptie over het kwaad in Dostojevski en Burgess werd genomineerd voor de Geert Grote Pen 2013. Murakami en het gespleten leven is zijn filosofisch debuut.

Aanmelden en informatie
Het filosofiecafé vindt plaats in Het Koelhuis, Coenensparkstraat 1 te Zutphen. De entree bedraagt 12,50 euro en om zeker te zijn van een plaats, wordt aanmelden aanbevolen. Dit kan tot en met vrijdag 22 september via e-mail (inloop vanaf 14.15 uur, de reservering wordt tot uiterlijk 14.45 uur vastgehouden, dus wees op tijd).

Het Filosofiecafe Zutphen wordt georganiseerd door Martin Olden. Henk Vonk, Henk van Heun en Wouter van den Wall Bake


info@filosofiecafe.nl

www.filosofiecafe.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant