De Broederenkerk, het onderkomen van de bibliotheek, is een van de genomineerden. Foto: PR
De Broederenkerk, het onderkomen van de bibliotheek, is een van de genomineerden. Foto: PR

Stem uitbrengen op favoriete pand in Zutphen

Algemeen

ZUTPHEN - Dit jaar maken zeven Zutphense panden kans op de tweejaarlijks Paltsprijs, een stimuleringsprijs bedoeld voor particulieren en bedrijven die hun pand of locatie op cultuurhistorisch verantwoorde wijze hebben opgeknapt. Genomineerde panden zijn het stationsgebouw, Hof van Heeckeren, De Broederenkerk en de panden Boompjeswal 8, Marspoortstraat 3a, Marspoortstraat 9 en Nieuwstad 36. De winnaar wordt bekend gemaakt op zondag 10 september om 16.00 uur in de Burgerzaal.

Met de uitreiking van Paltsprijs wil het bestuur van de Stichting Wijnhuisfonds bijdragen aan het behoud en herstel van het gebouwde culturele erfgoed van Zutphen. De Paltsprijs bestaat uit een oorkonde, een schildje dat aan de gevel kan worden bevestigd en een aanmoediging van 500 euro.

Behalve de winnaar van de Paltsprijs, die gekozen wordt door een deskundige jury, wordt er ook een publieksprijs uitgereikt. Tot 10 september kan iedereen een stem uitbrengen op een van de zeven genomineerden. Dit kan via de website van het Wijnhuisfonds.

Criteria
Om voor nominatie in aanmerking te komen, moesten de panden en locaties aan een aantal criteria voldoen. Zo konden alle gerestaureerde bedrijfs- en woonpanden, locaties en objecten in de gemeente Zutphen (dus ook Warnsveld en buitengebied) die opgeleverd waren ergens tussen 1 juli 2015 en 1 juli 2017 meedingen. Belangrijkste criteria is dat de restauratie de cultuurhistorische kwaliteit van Zutphen versterkt, wat de belevingswaarde, uitstraling, functionaliteit en de duurzaamheid betreft. Verder wordt gekeken naar het pand in relatie tot zijn omgeving.

Winnaars voorgaande jaren
Twee jaar geleden was het pand van Van Rossum's koffie aan de Turfstraat 10 winnaar van de Paltsprijs 2015. Landhuis 't Oye aan de Ooijerstraat 7 kreeg de meeste stemmen van het publiek. In 2013 won het Metaheirhuisje en de ommuring van de Joodse begraafplaats aan de Weg naar Vierakker 3, de publieksprijs ging naar het Rijksmonument aan de Groenmarkt 28. Twee jaar daarvoor was het Rijksmonument aan de Houtmarkt 73 de winnaar en kreeg gemeentelijk monument, het pand aan de Zaadmarkt 105, de meeste stemmen van het publiek. In 2009 ging de eerste Paltsprijs naar Spitaalstraat 1E. Een pand dat voorheen werd gebruikt als theekoepel, koetshuis en limonadefabriek en waar tegenwoordig een tandartsenpraktijk gevestigd zit. Een publieksprijs werd het eerste jaar nog niet toegekend.

Voor meer informatie, zie de website van het Wijnhuisfonds.


wijnhuisfonds.nl/paltsprijs

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant