Je kunt zelf aan de slag om dingen te maken. Foto: Achterhoekfoto.nl/Marja Sangers-Bijl
Je kunt zelf aan de slag om dingen te maken. Foto: Achterhoekfoto.nl/Marja Sangers-Bijl

Festival Ambacht21: ontdek nieuwe en oude technieken

Algemeen

ZUTPHEN – Op zondag 17 september vindt de derde editie van festival Ambacht21 plaats in Zutphen. Op diverse locaties kan jong en oud van 12.00 uur en 18.00 uur ervaring op doen met oude en nieuwe technieken. Er zijn demonstraties en optredens, maar je kunt ook zelf aan de slag om dingen te maken en uit te proberen. Niet alleen is dit jaar het festival zelf uitgebreid en zijn de locaties veranderd, ook in aanloop ernaar toe hebben al een aantal activiteiten in samenwerking met scholen plaatsgevonden om kinderen met diverse technieken en ambachten in contact te brengen.

Door Bernadet te Velthuis

Bijna was het hele evenement dit jaar niet doorgegaan, zo laat voorzitter Judith Blekman weten. "Zonder de subsidies van de Rabobank en de gemeente Zutphen hadden we deze derde editie niet kunnen organiseren". Naast een driejarige subsidie van de Rabobank, zegde de gemeente een bijdrage van 15.000 euro toe, waarvan een derde ten goede komt aan de activiteiten van Platform Techniek Zutphen, een samenwerkingspartner van Ambacht 21.

In samenwerking met dit platform, Muzehof en educatiepunt Zutphen zijn in de aanloop naar het festival toe tevens twee 'Play, Learn, Do'- dagen georganiseerd. De eerste dag maakten leerlingen van basisschool 24/7 in Brummen kennis met diverse bewerkingen van metaal. Zo werden ze niet alleen meegenomen naar een metaalbewerkingsbedrijf, maar ook een kunstenaar, om zo een beeld te vormen van de verschillende toepassingen die met het materiaal mogelijk zijn. Voor de tweede dag was basisschool De Bongerd uit Zutphen aan de beurt. Zij mochten op bezoek in een windmolen, waarbij ze onder andere tijdens de rondleiding leerden over de werking ervan.

Thema's en activiteiten
Het festival kent zes verschillende thema's: Bouw & Renovatie, Design & Lifestyle, Muziekinstrumenten, Agro & Food, Water & Techniek, Onderwijs & Werk en Techniek & Innovatie.

Voorzitter Blekman: "Vanwege de werkzaamheden op de IJsselkade, konden we daar geen activiteiten organiseren en moesten we uitwijken naar andere locaties." De diverse activiteiten en workshops zullen dit jaar plaatsvinden over de gehele markt, van de Zaadmarkt tot aan de Marspoortstraat, maar ook op het stationsplein en achter het station. Nieuw dit jaar is onder andere de WoWi bus (Workshop on Wheels) waar je zelf aan de slag kan met de nieuwste innovatieve apparaten en gadgets.

Op de locaties staan stands van uiteenlopende ondernemers en ambachtslieden. Er worden verschillende workshops gehouden. Zo kan je smeden in de smidse van Cornelis Pronk en zelf een beitel ter hand nemen wanneer je door Deventer Steenhouwerij meegenomen wordt in het steenhouwersvak.

Aan de Berkelkade 14B kan je bij Coopkracht diverse korte workshops volgen, zoals een website leren bouwen, een logo ontwikkelen, leren hoe je een video maakt of aan de slag met 3D printen.

Op de Groenmarkt en Houtmarkt staan verder workshops rondom design en lifestyle, water en techniek en agro en food. Er zijn muziekinstrumentenmakers, die vertellen over hun vak. Ook opleidingscentra als AOC Oost, Praktijkonderwijs Zutphen, Baudartius, Het Stedelijk, Isendoorn College en zelfs het Beeckland uit Vorden zijn aanwezig om te laten zien op wat voor vlak zij aandacht besteden een praktijkonderwijs op school. Verder kun je een cartoontekening maken bij ToonWorkz en vind je er caravans van de coaches van MooieParels. Daar kun je in gesprek over je toekomst. Want wat wil je later eigenlijk worden?

Ontdek verder de wereld van nieuwe en duurzame techniek in het Pakhuis van het Cleantech Center. Bij de Broodfabriek is een demonstratie van het aloude bakkersambacht. Verder kan je 3D printen, met hout werken, graffiti bekijken en een workshop van Walhallab volgen. Met hen kun je meelopen naar de Kruittoren. Ook daar zijn demonstraties van de jonge makers.

Festival Ambacht21 is er voor iedereen. Voor de jeugd om te ontdekken hoe leuk het is om met hoofd, hart én handen te werken en voor volwassenen, die zich willen oriënteren op andere beroepsmogelijkheden. Maar ook grootouders en leraren zijn van harte welkom om een blik te werpen op het hedendaagse ambacht.

Kijk op de website voor het volledige programma.


www.ambacht21.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant