Botanicus David de Gorter leefde tussen 1717 en 1783. Naar hem werd in 1981 een Zutphens park genoemd. Foto: Rijksmuseum Amsterdam.
Botanicus David de Gorter leefde tussen 1717 en 1783. Naar hem werd in 1981 een Zutphens park genoemd. Foto: Rijksmuseum Amsterdam.

Het verdwenen David de Gorterpark

Algemeen

ZUTPHEN - In Zutphen is een park van de kaart geveegd. Het park, genaamd David de Gorterpark, dateert uit 1981, en was gelegen in het gebied dat vorig jaar is uitgeroepen tot Emerpark.

Door Alize Hillebrink

David de Gorter (1717 - 1783) was een vooraanstaand botanicus uit de achttiende eeuw die de laatste jaren van zijn leven in Zutphen woonde. In 1981 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zutphen een groengebied tussen de Bronsbergenweg (nu: Laan naar Eme) en de Harenbergweg aangewezen als park en hieraan de naam David de Gorterpark verbonden, dat blijkt uit archiefstukken. In 2016 is dit park opgenomen in de groenzone van het ecologisch stadspark. Dit stadspark is na een naamsverkiezing vorig jaar uitgeroepen tot Emerpark. De gemeente is hierbij voorbijgegaan aan het collegebesluit uit 1981 van de tenaamstelling David de Gorterpark.

Een woordvoerder van de gemeente Zutphen: "Wij erkennen David de Gorter als betekenisvolle Zutphenaar. De naam Emerpark is tot stand gekomen vanuit de inwoners. Daar was veel draagvlak voor waardoor het park deze naam heeft gekregen. Overigens was er destijds ook de mogelijkheid om bezwaar te maken. Dit is niet gebeurd."

De gemeente heeft echter een toezichthoudende rol als het gaat om herbenoemen van reeds toegewezen namen aan straten/gebieden en had betrokkenen dienen te informeren over de benaming David de Gorterpark. Dit is in dit geval achterwege gebleven.

Dorien Bogerd, bestuurslid Stichting Emerpark en fractievoorzitter van de Stadspartij: "De burgerinitiatiefgroep Ecologisch Stadspark is vooraf door de gemeente niet op de hoogte gebracht dat het park al een naam had. Sterker nog: wij dachten dat het park al veertig jaar naamloos was. In deze onwetendheid is de naamsverkiezing georganiseerd. Het verbaast mij zeer dat wij niet zijn geïnformeerd over de naam David de Gorterpark."

Het is de vraag of het David de Gorterpark hiermee nog bestaansrecht heeft en dit park met recht genoemd blijft als David de Gorterpark. Hierop blijft de gemeente het antwoord schuldig. Bebording en paaltjes met de benaming Emerpark worden op dit moment gemaakt.

Van de hand van Kasper Reinink verschijnt op 6 juli het boek De Wilde Planten in en om Zutphen. Daarin vergelijkt hij de floristische gegevens uit Flora Zutphanica van David de Gorter met de info die hijzelf de afgelopen decennia verzamelde. Klik hier om daar meer over te lezen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant