Directeur Roland Spek. Foto: PR
Directeur Roland Spek. Foto: PR

Onthulling uniek instrument tijdens officiële opening Geelvinck museum Zutphen

Algemeen

ZUTPHEN - Zutphen is vanaf komende week nóg een museum rijker. Vrijdag 30 juni opent het Geelvinck Muziek Museum haar deuren. In dit museum, gevestigd aan de Zaadmarkt, komen verhalen, muziek, historische instrumenten, schilderijen en meubels samen in een passende setting van het historische huis 'De Wildeman'. Donderdag 29 juni wordt tijdens de officiële opening door burgemeester Annemieke Vermeulen en wethouders René Sueters en Oege Bosch een zeer uniek instrument onthuld waaraan spannende verhalen kleven. 'We verwachten hiervoor internationale belangstelling' aldus directeur Roland Spek.

De wereldberoemde componist Ludwig van Beethoven, van wie al in de 19e eeuw bekend stond dat hij mogelijk in Zutphen is geboren, krijgt ook een belangrijke plaats in het nieuwe museum. "Het is helaas nooit bewezen dat Beethoven hier geboren is, maar het is ook niet bewezen dat het niet zo is", aldus Spek. Op de eerste etage is een tentoonstelling ingericht rond Beethoven en Zutphen waarbij zijn revolutionaire vernieuwing als startpunt wordt genomen voor het verhaal van de piano.

Het museum, met als zustermuseum het Geelvinck Pianola Museum in Amsterdam, heeft de meest omvangrijke Nederlandse collectie historische piano's uit de 18e en 19e eeuw in haar collectie. Spek: "Met deze unieke collectie hopen we een nieuwe doelgroep naar Zutphen te halen, maar uiteraard verwelkomen we ook graag de Zutphenaren zelf." In het museum staat een tweetal piano's die door bezoekers bespeeld mogen worden en op de tweede verdieping restaureren twee restauratoren regelmatig 'live' historische piano's. Daarnaast is de muziek van toen te beleven tijdens kleinschalige concerten die enkele keren per maand gehouden gaan worden in het museum.

Huis De Wildeman
Ook voor wie niet verzot is op piano's, is het Geelvinck Museum een aanrader. In het huis, dat het museum voor in ieder geval twee jaar in bruikleen heeft van de gemeente Zutphen, zijn op de begane grond twee stijlkamers ingericht waar de bezoeker een prachtig inkijkje krijgt in de sfeer van de huiskamerconcerten zoals die in de negentiende eeuw werden gegeven. Daarnaast bevindt zich in het pand de unieke schuilkapel De Wildeman uit 1628.


www.geelvinck.nl


Regelmatig zijn er live restauraties bij te wonen. Foto: PR


Een van de kamers in het Geelvinck museum. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant