Afbeelding

Column Henrieke Schoonekamp - Column

Algemeen Columns

Column

"Kun je nou echt elke week iets bedenken om over te schrijven?" wordt me vaak gevraagd. Ja, blijkbaar wel. Want iedere week lukt het toch weer om hier dit roze vak te vullen. Elke week gebeurd er wel iets leuks, moois of bijzonders, hier in de gemeente Zutphen of met mij. En dan is het onderwerp zo gevonden. Dat is ook het lastigste van deze columns schrijven: het onderwerp vinden. Als ik dat eenmaal heb en weet waarover ik schrijven wil, is het zo klaar.

In juni 2013 schreef ik de eerste column voor Contact. Hartstikke spannend, want op een paar verhalen na had ik nog nooit iets geschreven. Als iemand mij toen had verteld dat ik dit vier jaar later nog steeds met veel plezier zou doen, had ik diegene voor gek verklaard. Ik had geen idee dat ik het zou kunnen. En eerlijk is eerlijk, verbaas me nog vaak dat een stukje toch goed genoeg is dat de redactie van deze krant het wil plaatsen.

Vier jaar, dat zijn dus bijna tweehonderd verhalen. In het begin knipte ik de columns uit en plakte ze in een boek. Na een tijdje stapelden de kranten zich op "want het kwam er gewoon niet van om ze in te plakken" en de afgelopen twee jaar heb ik niks meer bewaard. Zo gaat dat.

Deze week wist ik niks om over te schrijven. Er gebeurde gewoon niks bijzonders. Ik heb zes dagen gewerkt, ben het centrum niet in geweest. Heb elke dag gewoon weer een poging gedaan om een snellere route naar Apeldoorn te vinden wat resulteerde in twee keer te laat komen. Konijnen hebben maar een paar planten opgegeten in de tuin. Er sneuvelde slechts één glas tijdens de afwas (nee, heb geen afwasmachine). Ik heb geen ongeluk gehad, ben niet van mijn fiets gevallen. Ik heb familie en vrienden gezien, gestudeerd, in de tuin gezeten, gefietst en een goed boek gelezen. Gewoon een heel rustig weekje, zonder noemenswaardige dingen. Heerlijk. Maar wel lastig als je elke week een column moet schrijven.

Mijn telefoon viel van tafel, in duizend stukken. Dat wel. Maar dat overkomt me jaarlijks. En omdat ik wou weten of ik daar al eens over geschreven heb, ging ik aan het lezen en zoeken op de laptop in de oude columns. Een verhaal over de telefoon kwam ik niet tegen, wel kwam ik er zo achter dat ik dit deze week exact vier jaar doe. Mooi onderwerp voor een column. En dat verhaal over die telefoon? Ach die, valt heus nog wel een keer…

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant