Afbeelding

Column Paul Bombeld - Galafeest Baudartius

Algemeen Columns

Galafeest Baudartius

Het einde van de schoolcarrière in Zutphen nadert voor de hippe dochter. Deze week - op woensdag - krijgt ze te horen of ze geslaagd is. Zo spannend als het indertijd voor haar vader was zal het niet worden. Want over resultaten hebben we niets te klagen. Er is slechts één ding spannend: de gala-avond.

Als enige man in een vrouwenhuishouding rolde ik de afgelopen maanden van verbazing in verbazing. Ik keek mij werkelijk de ogen uit. Hoe druk kun je als dames zijn met een galajurk? Ongelofelijk. Ik was er zo klaar mee, maar naar mijn advies wilden ze geen van allen luisteren. En nog belangrijker, ik mag me er ook helemaal niet meer mee bemoeien. Vernietigende blikken leerden mij al snel dat ik daar geen verstand van heb. De boodschap is duidelijk.
En toen die jurk dan eindelijk geregeld was ontstond er een nieuw probleem, de schoenen. Ik heb de afgelopen weken veel, heel veel dozen voorbij zien komen. Bizar, ik wist niet eens dat er zoveel damesschoenen met hoge hakken bestonden! Maar ook dit kwam uiteindelijk goed. Volgende probleem: de sieraden. Zo keuvelden de huisgenoten met al hun grote uitdagingen richting afgelopen vrijdagavond. En daar op de rode loper bij vesting Bronsbergen kwamen alle koopbeslissingen uiteindelijk samen. Maar van het uiteindelijke resultaat stond ik dan ook versteld; wat liep ze er mooi bij en wat liep ze te stralen. Mevrouw Bombeld en ik waren meer dan trots op onze grote meid.

Het waren overigens een paar interessante uurtjes daar op de trappen van Bronsbergen. Want naar zo'n gala kom je natuurlijk niet op de fiets. Alles gaat in stijl, dus kom je in een grote, luxe auto, liefst zo'n Amerikaanse slee van een meter of acht. Of heel uniek met een tractor, een afgedankte brandweerauto uit Gorssel, een koets, een Amerikaanse politieauto of in een Japanse riksja voortgetrokken door dubbele mankracht. En als jouw groep medefeestgangers allemaal niet in deze voertuigen past, huur je gewoon een halfopen sightseeing bus.
Een groepje schoolverlaters vond het blijkbaar wat stilletjes onderweg. Zij namen voor deze gelegenheid hun eigen dweilorkest met de naam 't Spul(t) mee. En zo vormden alle examenkandidaten met hun extravagante voertuigen een bonte parade. Mevrouw Bombeld en ik hebben ons uitstekend vermaakt, daar bij de entree van de galalocatie. Het weer was geweldig en de heren en dames zagen er allemaal piekfijn uit. De complimenten.

Maar een dag later ontstond er toch een domper op de feestelijkheden. Enkele gasten konden zich niet gedragen en hebben in de horecagelegenheid de nodige vernielingen aangericht. Compleet zinloos. Honderden mensen op social media spraken er in het weekend schande van. Een domper op zo'n mooie avond, wat bezielt die daders toch?

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant