Een spoorwagon op het station. Foto: PR
Een spoorwagon op het station. Foto: PR

Geboren in een spoorwagon

Algemeen

ZUTPHEN - Het nieuwste nummer van Zutphen, het tijdschrift van de Historische Vereniging Zutphen (HVZ) is verkrijgbaar bij de boekhandels en bij het Regionaal Archief, voor 5,50 euro.

Met het oude station van Zutphen in een welhaast mediterrane sfeer op de omslag is dit nummer weer heel bijzonder. Heel verschillende onderwerpen komen aan bod, soms tamelijk recente. Wat een veranderingen, verbeteringen zelfs, gaan er schuil achter de titel Geboren in een spoorwagon! Dat was nog pas in 1950. Waarom moest een spoorwagon in Zutphen worden neergezet? Hoe was het om er in te wonen? Wanneer kon dat ding weg en waarom toen?

En verder: hoe bejegende het neutrale Zutphen rond 1918 Duitse krijgsgevangenen? En wat deden die krijgsgevangenen in Zutphen?

Nog wat verder terug een verhaal van Willem Frijhoff over een indertijd beroemde Zutphenees: Johannes Lomeijer; in de Ooyerhoek is een niet al te groot Lomeijerplein. En dan is er nog Jacob Israël de Haan en de directeur van de toen beroemde Zutphense Artillerieschool: J.H. Voet.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant