Vanaf het balkon heeft Annemieke Vermeulen goed zicht op de binnenstad. Foto: Meike Wesselink
Vanaf het balkon heeft Annemieke Vermeulen goed zicht op de binnenstad. Foto: Meike Wesselink

Annemieke Vermeulen heeft nóg meer zin in Zutphen

Algemeen

ZUTPHEN - Met de komst van Annemieke Vermeulen naar Zutphen is er nu al een frisse wind door de Hanzestad gaan waaien. De dubbele blauwe deuren van het Oude Stadhuis staan steeds vaker open als welkomend gebaar naar raadsleden en inwoners. Het is namelijk veel leuker om op deze bijzondere manier het stadhuis binnen te treden. Geeft het geheel nét iets meer cachet; precies wat de burgemeester voor ogen had toen ze de deuren open gooide.

Door Meike Wesselink

Begin april al bereikte Annemieke Vermeulen de magische grens van haar eerste honderd dagen burgemeesterschap. Onlangs keek ze daar met de raad op terug bij de oude stoomwasserij IJsselstroom, een van de bijzondere plekjes in Zutphen waar de burgemeester overnachtte om de afstand tussen werk en woonplaats te overbruggen. Steeds als ze een bijzondere Bed & Breakfast ontdekte, deed ze daar verslag van via haar Facebookpagina en ontwikkelde ze zich tot een heuse kenner. "Met de eigenaars had ik boeiende gesprekken aan de keukentafel, want waar kun je nu beter praten dan daar? Ik leerde hen kennen als goede ambassadeurs van de stad."

Met de 29 raadsleden maakte Vermeulen op een informele manier kennis door hen uit te dagen haar de bijzondere plekjes van Zutphen en Warnsveld te laten zien. Zo leerde de burgemeester Buddy to Buddy kennen en 2GetThere, ontdekte ze Koelhuis, Bronsbergen, Walhallab, maakte ze een vlucht boven de stad, proefde ambachtelijke bonbons en maakte kennis met de innovatieve ondernemer Derrick Neleman.

"Wat veel indruk op me maakte was het bezoek aan een Zutphense bijstandsmoeder. Het was allesbehalve een zielig verhaal dat ze me vertelde. Deze vrouw was juist hoopvol en vól wilskracht. Juist ook voor deze kant van de samenleving moeten we ons inzetten en daar zijn we ook intensief mee bezig."

Een nieuwjaarsreceptie met een veel informeler karakter, een zichtbare raad die ook buiten het gemeentehuis aanspreekbaar is, de raadsvergadering naar een vroeger tijdstip en een maandelijkse informele borrel met de burgemeester; Annemieke Vermeulen is vastbesloten om het gemeentelijk apparaat transparanter en toegankelijker te maken.

"Bij mijn installatie zei ik: 'Ik heb zin in Zutphen'. Ik kan alleen maar concluderen dat ik nóg meer zin heb in Zutphen. Zutphen is historisch, hip en happening." Maar daar ziet ze tegelijk ook de uitdaging. Zo wil de burgemeester zich inzetten om Mars en Revelhorst beter in verbinding met de binnenstad te brengen. "Dat kan echt nog beter. De Mars zou zich nóg beter kunnen profileren, wat ook de binnenstad ten goede komt. Ook is er nog wel wat te winnen tussen bedrijfsleven en cultuur. Ik was in de veronderstelling dat de bijzondere Zutphense evenementen als een huis staan, maar het blijkt nog best ingewikkeld om de zakelijke kant daarvan te regelen. Subsidies zijn misschien niet meer van deze tijd, maar we kunnen wel meedenken over hoe het bedrijfsleven hierin een belangrijkere functie kan vervullen. Als ondernemer mag je namelijk best laten zien dat je trots bent op Zutphen en dat je je verbonden voelt met een evenement. Dat draagt ook bij aan het imago van het bedrijf. Om omzet alleen gaat het al lang niet meer, een bedrijf heeft ook een maatschappelijke functie. Positief is dat ondernemers hebben aangegeven onderling ook intensiever te willen samenwerken en de gemeente daarbij als partner aan hun zijde te willen hebben."

Annemieke Vermeulen is ingeburgerd en nu ze ook een woning heeft gevonden aan de groene Boompjeswal middenin de stad, is ze helemaal van Zutphen. "Mijn zoon en dochter hebben nog wel iets wensen. 'Als je dan toch burgemeester van Zutphen wordt, kun je er ook wel voor zorgen dat het voor jongeren wat leuker wordt', zeiden ze tegen me. Laten we inderdaad ook die doelgroep niet vergeten."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant