Afbeelding

Column Paul Bombeld - NRC-columnist

Algemeen Columns

NRC-columnist

Bij boekhandel Van Someren Ten Bosch tref ik Herman Krans. Advocaat in Zutphen en in zijn vrije tijd boekverkoper. Een bijzondere combinatie, maar dat wordt logisch als u weet dat Herman de partner is van Ine Soepnel, eigenaresse van de boekhandel. Herman neemt deze middag de honneurs waar, want er staat hoog bezoek op stapel. Minister Henk Kamp neemt vanmiddag het eerste Achterhoekse exemplaar van 'De vuist van de Vakbond' in ontvangst. Een boek geschreven door journalist Menno Tamminga.
Herman en ik kennen elkaar al sinds 2009 toen hij mij als merkenrechtenadvocaat juridisch bijstond. Als Warnsveldse boekhandelaar had ik het aan de stok gekregen met het machtige Bol.com. En voor zo'n conflict uit de hand loopt heb je als ondernemer al snel een specialist nodig. We begrepen elkaar, werkten prima samen en hielden zo het agressieve Bol.com van het lijf.

Op deze maandagmiddag wil ik weleens zien hoe Van Someren Ten Bosch zo'n boekpresentatie organiseert. En ik wil Menno Tamminga zien. En als u Menno niet kent bent u waarschijnlijk geen NRC-lezer. Menno Tamminga is columnist en economie-redacteur bij NRC-Handelsblad. Al vele jaren lees ik zijn columns. Ongelofelijk goed onderbouwd en wars van de waan van de dag. Voor een serie artikelen over de verkoop van ABN Amro won hij de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland en tweemaal won hij de Financiële Persprijs. In 2009 schreef hij het boek 'De uitverkoop van Nederland' over de verkoop van Nederlandse bedrijven aan grote ondernemingen in het buitenland. Sinds een paar jaar woont deze topjournalist in Zutphen, in de buurt van de Deventerweg. De liefde en een aantal attracties 'die het leven veraangenamen' brachten hem naar onze Hanzestad. Meer dan welkom zou ik zeggen.
De minister van Economische Zaken neemt het eerste exemplaar onder dankzegging in ontvangst. Leuk voor de auteur en leuk voor de aanwezigen om te horen dat Kamp de inhoud van de twee boeken al kent. En ook de analytische columns van de Zutphense journalist worden door Kamp gelezen. Bij de inontvangstneming van het boek verhaalt de minister nog even over het afgelopen decennium. Hoe hij als ras-onderhandelaar met open vizier de vakbonden benaderde en overeenstemming probeerde te bereiken. Het was een lang en moeizaam traject, hoofdzakelijk veroorzaakt door verdeeldheid binnen de bond.

En voor mij was er ook nog een verrassing. Bij binnenkomst gaf financieel journalist Menno Tamminga mij hartelijk een hand. Hij kent mij, want in het Contact leest hij ook wekelijks mijn column. Iedere week geniet hij er weer van. En toen ik een exemplaar van zijn boek kocht schreef hij er het volgende in: 'Voor Paul, een ondernemer, mede-columnist en vakman. Menno, 15 mei 2017 Zutphen'. Nog enigszins verbouwereerd fietste ik terug naar Warnsveld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant