Dit jaar geen optocht zoals voorgaande jaren. Foto: Willem Feith.
Dit jaar geen optocht zoals voorgaande jaren. Foto: Willem Feith.

Nationale Bokbierdag dit jaar zonder optocht

Algemeen

ZUTPHEN - De Nationale Bokbierdag moet het dit jaar doen zonder grote nostalgische optocht. Dat is de uitkomst van twee weken overleg tussen organisatie, gemeente en diverse sponsors. "De redenen zijn financieel en infrastructureel. Dit jaar dus niet, maar volgend jaar gaat de grote nostalgische optocht gewoon weer door", aldus Cor ten Barge, voorzitter van de Stichting Nationale Bokbierdag.

De werkzaamheden aan de IJsselkade is een reden de optocht een jaar door te schuiven. "Door de werkzaamheden hadden we een andere route moeten kiezen. Dat vraagt het nodige, zeker ook financieel. En in dat opzicht hebben we het niet breed, om het heel voorzichtig uit te drukken."

Al maar toenemende kosten en enkele financiële tegenvallers vormen de tweede belangrijke reden waarom de optocht dit jaar niet doorgaat. "Er worden steeds meer eisen gesteld aan het evenement. Dat geldt vooral op het gebied van veiligheid. Dat is duur en steeds moeilijker te bekostigen. Afgelopen jaar hebben we bovendien uitgepakt met het programma in verband met het 20-jarig bestaan. Daarvoor hadden we gespaard. Waar we geen rekening mee hebben gehouden is het faillissement van een logistiek partner. Dat heeft ons enkele duizenden euro's gekost."

Om de grote nostalgische optocht te kunnen organiseren zijn er tienduizenden euro's nodig. "Dit programma-onderdeel is ongeveer de helft van ons budget. Wij voeren een degelijk financieel beleid; wij willen geen grote risico's aangaan. Vandaar het besluit een jaartje over te slaan." In plaats van de optocht worden wel extra activiteiten georganiseerd op de Zaadmarkt. "Wat precies, dat gaan we nu invullen. We denken bijvoorbeeld aan biergerelateerde ambachten, samenwerking met musea en brouwdemonstraties. Een dergelijke invulling van het programma is een minder grote aanslag op de begroting."

De Nationale Bokbierdag wordt gehouden op zondag 8 oktober. Om 13.00 uur gaan de tapkranen open. Er zullen weer tientallen verschillende bieren te proeven zijn. Ook is er muziek op zes podia in de stad inclusief het podium op het 's Gravenhof met een live-uitzending van Radio NL met optredens van diverse Nederlandse artiesten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant