Afbeelding

Column Paul Bombeld - Kantorenkoning

Algemeen Columns

Kantorenkoning

Een vakantie naar een zonnig oord combineert uitstekend met het lezen van een boek. Dit keer ging 'De Kantorenkoning' mee op reis. Een boek over het reilen en zeilen van een bekend persoon uit de regio, Ger Visser uit Gorssel. Twee journalisten doken in de opkomst van zijn bedrijf, Eurocommerce uit Deventer. Van het prille begin tot de dramatische ondergang. Want de gebroeders Visser bouwden in 40 jaar tijd het kleine Eurocommerce uit tot de grootste kantoren-ontwikkelaar van Nederland.

De opmars van Eurocommerce begint in Den Helder, begin jaren '70. Nederland is in de ban van de eerste oliecrisis en gaat zelf opzoek naar olie. In de Noordzee verrijzen olieplatforms die bevoorraad worden. Daarvoor is Den Helder de meest aangewezen plek. Pa Visser ruikt zijn kans, koopt een oude bedrijfshal die na een grondige renovatie voor een fors bedrag wordt verhuurd aan een eigenaar van olieplatforms. De basis voor een succesvol Eurocommerce wordt daar gelegd. En weldra verschijnen bedrijfshallen van Eurocommerce op vele plekken in Nederland. De Vissers zoeken een huurder en verkopen daarna het verhuurde pand aan een investeerder. Vooral die huurder is goud waard, want een langdurig huurcontract geeft een investeerder zekerheid. In de jaren die daarop volgen worden de projecten steeds groter. Eurocommerce ontwikkelt inmiddels overal grote kantoorpanden. Vaak op zichtlocaties bij binnenkomst van steden of langs snelwegen. En als de overheid meer waarde gaat hechten aan kantoorgebouwen op plekken met een goed openbaar vervoer, zoals stations, transformeert Eurocommerce moeiteloos mee, maar nooit in Zutphen. Het netwerk van de gebroeders Visser bevat enorm veel huurders. Voor ieder nieuw kantoorgebouw staan ze in de rij, want Eurocommerce biedt kwaliteit, altijd.

Tijdens de kredietcrisis gaat het plotseling mis. Om financiering te krijgen worden huurcontracten vervalst. Nu gebeurt dat wel vaker, maar altijd lukte het Visser om tijdens de bouw alsnog huurders te vinden. Maar nu plotseling niet meer. De banken blijken kantoorgebouwen te financieren die bij oplevering plotseling leeg blijven staan. De financiering droogt snel op. Eurocommerce blijkt een opsomming van dubieuze huurcontracten, dalende huurinkomsten en stijgende lasten. Het bedrijf gaat failliet.

Als ondernemer hield ik er, na het lezen van het boek, een dubbel gevoel aan over. Want wat heeft die Visser hard gewerkt, wat heeft hij een prachtig bedrijf opgebouwd met daaraan gelinkt hotel-restaurant De Roskam in Gorssel en een internationaal succesvolle manege bij Ruighenrode in Lochem. Maar helaas wist hij geen maat te houden. Hij overschreed wetten, maar hij zag het zelf niet in. Ongelofelijk jammer, want voor ondernemers die kansen zien, risico's durven nemen en altijd drie stappen vooruitdenken, heb ik veel respect. Ik tip u het verhaal over de Gorsselse ontwikkelaar zelf ook eens te lezen. De Kantorenkoning ligt sinds enkele weken in de boekhandel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant