Afbeelding

Column Henrieke Schoonekamp - Koningsdag

Algemeen Columns

Koningsdag

"Zullen we zondag 30 april in Zwolle afspreken?"

Een berichtje op een groepsapp met vriendinnen die daar in de buurt wonen. Mijn eerste reactie is verbazing. Want 30 april is Koninginnedag en dan ben ik wel vrij, maar dat vier ik liever in Zutphen, omdat hier immers genoeg te doen is. Maar dan valt het kwartje dat we al enkele jaren geen Koninginnedag meer vieren op 30 april. Wel Koningsdag op 27 april.

Om de één of andere reden ben ik daar nog niet aan gewend. Koninginnedag klinkt ook gewoon leuker dan Koningsdag. En die datum onthoud ik ook niet. Ik heb woensdag en donderdag nachtdiensten. Dat vond ik helemaal niet erg, hoort gewoon bij mijn werk. Nu tot me doordringt dat dit geen gewone donderdag is maar de vijftigste verjaardag van onze Koning vind ik het ineens heel jammer dat ik moet werken. Want ik ga een hoop missen terwijl ik lig te slapen.

Voor mij dus geen kleedjesmarkt dit jaar. Ik heb spullen genoeg hoor, maar het is gewoon gezellig om er langs te lopen en tussen de spullen te snuffelen en wie weet wat voor leuks ik wel niet tegen had kunnen komen. De kleedjesmarkt in Warnsveld is zelfs genoemd als één van de vier beste van Nederland. Geen Pathfinder Koningsdag in het Vogelpark. Had er echt naar uit gekeken om daar met een hapje en een drankje in het gras naar de muziek te luisteren. Maar voor mij dus ook geen muziek op de markt bij de verschillende podia. Geen oranjebitters, geen biertjes, geen lekkere hapjes. Koffie om 17:00 uur 's middags om wakker te worden en een broodje kaas, dat wel. Het is gewoon mijn stomme eigen schuld, had ik maar beter op moeten letten, dan had ik nog vrij kunnen vragen. De datum zal vanaf nu wel goed in mijn hoofd zitten, volgend jaar zorg ik er wel voor dat ik er weer bij ben.

Onze Koning wordt maar één keer vijftig en ik hoop dan ook dat iedereen er een dondersmooi feest van maakt in Zutphen en Warnsveld. Ondanks de vreselijke brand bij De Pauw gaat alles daar gewoon door. Mooi die positiviteit, sterkte voor deze net begonnen uitbaters.

Ik stuur een berichtje terug. "Ja 30 april is prima, leuk!"

Ongetwijfeld heel uitgeslapen toch nog een klein feestje op voormalig Koninginnedag vieren dus. Oranje kleding zal ik niet dragen. Maar een oranjebittertje moet wel kunnen. Leve de Koning!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant