Afbeelding

Column Paul Bombeld - Vegetarisch eten

Algemeen Columns

Vegetarisch eten

Zutphen is een stad met veel creatieve inwoners. Als je goed oplet zie je regelmatig leuke initiatieven ontstaan. En dat weet ik als ondernemer zeer te waarderen. Jammer vind ik wel dat het bijna nooit lukt om deze leuke ideeën om te zetten naar commerciële en rendabele bedrijfjes. Maar vaak willen de initiatiefnemers dat ook niet. Kleinschalig freewheelen geeft menigeen ook voldoening.

In een horecagelegenheid in Zutphen kom ik Jan tegen. In het verleden werkzaam bij de gemeente Oude IJsselstreek, actief voor Groen Links en al heel veel jaren voor Amnesty International. Zonder het van de daken te schreeuwen levert Jan op geheel eigen manier een bijdrage aan een eerlijk en duurzaam leven. En Jan is al jaren vegetariër. Als we samen een vorkje prikken bestelt hij steevast een menu zonder vlees. Hij vindt vlees prima smaken, maar er zijn in zijn opvatting voldoende alternatieven. De vervuilende vleesindustrie heeft hij niet nodig. En dat al veertig jaar.

Mijn eerste ervaring met vegetarisch eten dateert van enkele jaren geleden. Met een groep vrienden nam ik op een avond plaats in het vegetarische restaurant De Kloostertuin in het Berkhotel. Wat hebben we daar op de hoek Marspoortstraat / Berkelkade ongelofelijk zitten smikkelen. Er ging een wereld voor mij open, want thuis zijn we van de traditionele pot. De Kloostertuin bestaat niet meer, maar als u daar eerdaags in de buurt bent kijk dan nog even hoe prachtig dit pand heel recent is opgeknapt. Een blikvanger voor iedereen die de stad inrijdt.

Jan heeft dit keer een nieuwtje voor me. Onlangs is hij begonnen met het project 'Eet mee met Jan'. Op een kleinschalige wijze kookt hij als hobbykok iedere vrijdag, zaterdag en zondag vegetarische en veganistische afhaalmaaltijden. Vooral kleinschalig, het moet immers wel te overzien zijn. En deze maaltijden worden natuurlijk niet met zo'n milieuonvriendelijk bromscootertje thuis afgeleverd, nee deze mag u zelf afhalen op de Braamkamp in Zutphen. Gewoon bij Jan thuis. En met veel passie gebruikt hij enkel en alleen vegetarische en veganistische ingrediënten, dagelijks vers.

Een website heeft Jan niet. Maar wel een Facebookpagina 'Eet mee met Jan' met daarop een prachtig filmpje met Jan in de hoofdrol. Op uiterst creatieve wijze gemaakt door Jan z'n dochter. Geweldig toch? Neem vooral even een kijkje. En als u geen Facebook heeft, kijk dan even op YouTube en zoek dan op 'eetmetjan'.

En tenslotte nog een tip. Het project heet 'Eet mee met Jan', maar in het filmpje op de Facebookpagina heet het plotseling 'Eet met Jan'. In het zakenleven is zo'n verschil dodelijk, maar hier maakt het niets uit. Uiteindelijk draait het om heerlijke én eerlijke maaltijden. Ik wens onze hobbykok dan ook heel veel succes.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant