Finale basisschool schaakkampioenschap in Zutphen. Foto: PR

Spannende finale schaakkampioenschap basisscholen

Algemeen

ZUTPHEN - Op 8 april vond de finale van het OSBO basisschoolschaakkampioenschap plaats in Zutphen, georganiseerd door het Schaakgenootschap Zutphen. School De Akker uit Meppel is kampioen geworden.

Achttien teams hadden zich geplaatst voor de finale. De halve finale op 1 april heeft plaatsgevonden in Arnhem, Apeldoorn en Deventer. 52 teams deden mee aan de halve finale. De beste zes van elke plaats plaatsten zich voor de finale.

Zeven ronden werden er gespeeld. Tot het laatst toe was het spannend wie er kampioen zou worden. Vier teams waren nog in de race voor het kampioenschap. Na de zesde ronde stond De Hagenpoort uit Deventer bovenaan, gevolgd door De Akker met een matchpunt minder. Confetti uit Arnhem en De Hazesprong uit Nijmegen volgden met twee matchpunten minder. De laatste ronde moest De Hazesprong tegen nummer 6, 't Geerke uit Puiflijk. De Akker moest tegen Confetti, won overtuigend met 3-1 en moest nu afwachten wat De Hagenpoort zou doen. Uiteindelijk werd het 2-2 en zo werd De Akker ongeslagen kampioen met evenveel matchpunten als De Hagenpoort, maar met twee bordpunten meer.

De Akker uit Meppel, De Hagenpoort uit Deventer en twee teams van De Hazesprong uit Nijmegen plaatsten zich voor het NK op 20 mei en 3 juni in Nijmegen.

Voor de volledige uitslag, zie de website.